Vervolg pagina 5

WIP op zoek naar een elektrische wensauto

Merselo/Venray | Herman Zegers, coƶrdinator van de Wensbus Vredepeel-Merselo, hoopt ook sponsors van elders binnen te halen, om de begroting voor dit jaar sluitend te krijgen. Zegers: "Het kost ze een paar euro in de week en ze komen dan met naam en logo op de bus te staan. We hebben goede hoop dat het gaat lukken. Ook met de gemeente zijn we in gesprek over een bijdrage."


Zegers uit Merselo, bestuurslid van de Wensbus Vredepeel-Merselo, heeft goede hoop dat het goed gaat komen met de financiƫn. En ook met de wensbus zelf.

"We zijn een gezonde organisatie met veel vrijwilligers", zegt Zegers. "Zestien chauffeurs rijden de bus van wie er tien dat elke twee weken een dag doen. Zes reserves staan klaar als iemand niet kan. Toen we in 2014 begonnen met de wensbus hadden we in het begin wekelijks zes of zeven passagiers. Nu dus negentig en we kunnen nog groeien naar honderd. De brandstofkosten bedragen maandelijks zo'n negenhonderd euro. Maar hopen dat een elektrische bus niet lang op zich laat wachten." 

Hoe staat het eigenlijk met de andere Venrayse wensbussen? Wensbus Ysselsteyn bedient naast Ysselsteyn de dorpen Leunen, Veulen en Heide, de derde organisatie is WIP Wanssum, dat met een wensauto de eigen dorpsbewoners vervoert, alsmede die uit Blitterswijck, Geijsteren en Oirlo.

De Wanssumse wensauto, waarbij zo'n 25 vrijwilligers bij zijn betrokken, is een onderdeel van het Wanssums Info Punt (WIP), dat als uitgangspunt heeft vraag en aanbod voor zorg, welzijn, hulp en diensten dichter bij de burger te brengen. Daar hoort in de Wanssumse optiek ook een wensauto bij. 


Provincie

Het WIP, dat onder de paraplu van de dorpsraad hangt, kiest voor een eigen auto (die niet is geleased) en niet voor een bus. "We hebben de auto in eigen beheer en in eigendom", zegt WIP-voorzitter Marcel Deenen. "Een bus vinden we niet nodig omdat er vaak maar een of twee mensen worden vervoerd. Inderdaad wil de provincie graag dat we over gaan op elektrisch rijden. Dat is met een auto tot op heden veel makkelijker te realiseren dan met een bus. Deze week verloopt de subsidieregeling met de provincie. We dienen een aanvraag in voor een elektrische auto. Er zijn voldoende geschikte auto's op de markt." 

De problemen die Wensbus Merselo-Vredepeel kent, die spelen minder of niet in Wanssum, zegt Deenen. "En wat Merselo ook al zegt, de gemeente Venray draagt tot op heden geen cent bij. We zijn dus afhankelijk van de provincie."

Sandra Claessens van Wensbus Ysselsteyn houdt het kort. "We zitten weer voor een nieuwe subsidieaanvraag. Daar gaat nu onze aandacht naar uit."