Maarten Streefkerk gaat Leescafé Venray heropenen.
Maarten Streefkerk gaat Leescafé Venray heropenen. Foto: Persfoto

Heropening leescafé

Venray |  Maarten Streefkerk opende in november 2015 op het Sint-Annaterrein de deuren van paviljoen Sint Bernhard voor zijn leescafé. Hier konden mensen boeken die ze niet meer hoefden of niet meer nodig hadden naartoe brengen. Mensen die van lezen en boeken houden, konden op hun beurt in het leescafé komen zoeken naar boeken die ze graag wilden lezen of graag in hun eigen boekenkast wilden hebben staan. Iedereen mocht één of ook meer boeken gratis mee naar huis nemen om te lezen en dus ook om te houden. “Zo krijgen boeken een tweede leven", aldus Maarten Streefkerk.


“Leescafé Venray wordt een huiskamer bomvol gebruikte boeken”, zei Maarten Streefkerk bij de opening. “Ik kom zelf uit een boekenfamilie en ben tussen de boeken opgegroeid. Tegenwoordig zijn boeken toch een beetje vergeten, dat vind ik eeuwig zonde."        

Ook het zogeheten Leescafé Venray ontkwam niet aan de gevolgen van de coronapandemie. Maarten Streefkerk belandde in april 2020 in het ziekenhuis als gevolg van een coronabesmetting. “Een gitzwarte periode uit mijn leven. Het leescafé moest al eerder sluiten vanwege corona, wat mij erg veel pijn deed. De vele bezoekers die trouw kwamen stonden opeens voor een dichte deur. Het was voor iedereen een groot verlies. Na mijn ziekenhuisopname is het leescafé mijn woning geworden. Dit tot ik in april 2021 een eigen huis kocht en het Annapark verliet." In mei 2020 werd de deur van Leescafé Venray definitief gesloten. "Het is een drastisch besluit", zei een vrijwilliger: "Jammer. We hebben er vijf jaar alles aan gedaan, want het leescafé draaide als een tierelier. Wij en onze bezoekers zullen het heel erg gaan missen." Maar deze sluiting blijkt in 2022 ineens niet meer zo definitief te zijn. "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en mede door de vele vragen van Venraynaren, die het leescafé enorm bleven missen, plus de inzet van de vrijwilligers die ook een doorstart wilden maken, begon het weer te borrelen en te bruisen in m'n hoofd. Er deed zich de unieke kans voor om een nieuwe start te maken in het oorspronkelijke paviljoen Sint Bernard en die kans heb ik direct met beide handen aangepakt”, legt Maarten Streefkerk uit. 


Binnenkort zal deur van Leescafé Venray weer voor alle liefhebbers van boeken opengaan. De initiatiefnemer is inmiddels volop bezig met de voorbereidingen en het inrichten van de ruimte. Op de eerste plaats is er natuurlijk behoefte aan nog meer boeken, maar ook lp's, cd's en dvd's zijn welkom. Dus aan iedereen, die nog een goede bestemming voor zijn of haar overbodige boeken, lp's, cd's en dvd's zoekt, de oproep: doneer ze aan het leescafé. Alle soorten boeken zijn welkom én ze worden gratis thuis opgehaald! Omdat het Annapark een autoluw karakter heeft gekregen, is parkeren op het park zelf niet meer toegestaan, maar er is volop ruimte rondom. De opzet van het nieuwe leescafé wordt en blijft overigens hetzelfde, zoals dat voorheen was. De streefdatum van de opening is zondag 7 augustus. De woensdag- (14.00-16.00) en zondagmiddagen (13.00-16.00) zijn al opgevuld, de overige dagen wordt ook geprobeerd open te gaan. Hiervoor worden nog vrijwilligers gezocht. Ten slotte kan het leescafé in de avonduren in overleg gebruikt worden voor bijvoorbeeld lees- of hobbyclubjes. Voor meer informatie: Maarten Streefkerk, telefoon 06-31926496.