Unieke tassen van Bendl.
Unieke tassen van Bendl. Foto: Rianne Verbong

Wereldverbeteraar

Venray | Casper Vloet (foto-inzet) brengt onder de naam BENDL Responsible Ransel unieke vegan rolltop tassen gemaakt van restmateriaal op de markt. "Het is een tassencollectie die de impact van de wegwerpmaatschappij op onze planeet verkleind. Unieke tassen die volledig gemaakt zijn van gebruikte brandslangen en vrachtwagenzeil", zegt de 40-jarige Venraynaar.


De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, net achter de olie-industrie, aldus een citaat in de New York Times. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) meldt dat alleen al 35% van al het microplastic in de oceaan afkomstig is door het wassen van synthetische stoffen zoals polyester. Vloet: "Dit staat nog compleet los van de impact die de productie en consumptie van kleding en mode-accessoires heeft op onze aarde. Als gevolg van 'fast fashion’ worden er voortdurend nieuwe kledingtrends aangeboden. Dit leidt tot een grote toename van de hoeveelheid kleding die wordt geproduceerd en weggegooid. De toekomst van mode moet circulair en duurzaam worden." Met als doel om de impact van de wegwerpmaatschappij op de planeet te verkleinen produceert BENDL sinds 2019 riemen enkel gemaakt van gebruikte oude brandslangen, Bendl’s. Deze versleten brandslangen belanden normaal bij het grof vuil omdat ze niet gerecycled kunnen worden. Een perfect materiaal om riemen van te maken. De Bendl’s zijn inmiddels een groot succes en worden in verschillende winkels in Nederland en België verkocht. Uit recent klantenonderzoek blijkt dat het design en draagcomfort van de Bendl’s geprezen wordt.

Casper Vloet wordt een wereldverbeteraar genoemd, hij lacht als hij dit predicaat krijgt opgespeld. Hij is brandweerman, ontwerper en eigenaar van Bendl. "Geregeld kreeg ik de vraag of we ook tassen van brandslangen konden maken. Een tof idee, maar het materiaal bleek zo stug dat we het maar moeilijk voor elkaar kregen. Een brandslang is niet goed te schalmen, dunner te maken, en is door de dikte van het materiaal moeilijk te stikken. Uiteindelijk is het gelukt met één probleem; de tas was enorm zwaar. In een zoektocht naar andere restmaterialen om de tas lichter maken, stuitte ik tijdens een klus als brandwacht, op restanten zeildoek in de afvalcontainer. Hiervan hebben we tassen gemaakt en het resultaat was verbluffend.”


De nieuwe rolltop tassen zijn licht, waterdicht en in verschillende opvallende kleuren verkrijgbaar. De combinatie met hengsels gemaakt van brandslang, maakt de tas tot een duurzaam fashionstatement. Vloet: "Doordat bij de productie enkel gebruik wordt gemaakt van restmaterialen is bijna elke tas uniek en alleen in kleine oplages te verkrijgen. De tassen en riemen worden handgemaakt in Nederland. Waar het ooit is begonnen in een schuurtje aan huis, wordt er nu samengewerkt met een sociale werkplaats en lokale leveranciers aan de gehele productie. Naast duurzaam is een groot deel van de tassen en riemen ook vegan, gemaakt van niet-dierlijke materialen. Een groot gedeelte van de collectie is PETA-approved en daarmee 100% vegan
verklaard."

Afbeelding
Afbeelding