Het diamanten echtpaar Leo en Ans Beerkens-Broeks uit Venray.
Het diamanten echtpaar Leo en Ans Beerkens-Broeks uit Venray. Foto: Rikus ten Brücke

‘Je moet elkaar de vrijheid gunnen’

Algemeen Veltum Wonen en Leven

Het echtpaar Leo (85) en Ans (83) Beerkens-Broeks uit Venray stapte op 4 juli 1962 in het huwelijksbootje. De huwelijksvoltrekking vond plaats in de kerk in Sambeek, het geboortedorp van Ans. Op 1 juni van dat jaar klonk het ja-woord al toen het stel voor de wet trouwde. Over enkele weken viert het echtpaar zijn diamanten huwelijk met familie en vrienden. “Het is heerlijk om weer met iedereen samen te komen”, vertelt Ans opgetogen.


Zoals dat vroeger wel vaker ging ontmoette Ans en Leo elkaar op de kermis. De eerste ontmoeting was in 1959 op de kermis in Groeningen. “Daar gingen we wel vaker dansen”, legt Leo uit. “De mannen stonden rustig te wachten met een pilsje in de hand en als dan de muziek begon dan werd er gedanst met de dames. Zo heb ik Ans ten dans gevraagd. Uiteindelijk sprong de vonk over.”

Als Leo, geboren en getogen in Stevensbeek, een baan aangeboden krijgt als botermaker (boterkletser zoals hij dat zelf zegt) in Beek en Donk grijpt hij die kans met beide handen aan. Hij krijgt een huis van de fabriek en trekt er samen met Ans in. “We moesten wel eerst trouwen anders ging het feest niet door”, zegt Leo. In Beek en Donk zou het kersverse echtpaar vijf j..