Afbeelding
Foto: Persfoto

LGOG bezoekt voormalig slagveld

Venray | Een negentiental leden van Kring Venray van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) reisde afgelopen zaterdag naar Mook. Op het plein voor het gemeentehuis van Mook en Middelaar werden ze welkom geheten door Theo van Brunschot, voorzitter van de Stichting Huys te Moock, en voorzitter van het Erfgoedplatform Mook en Middelaar.


Theo van Brunschot verzorgde die dag een voordracht voor LGOG Kring Venray over het onderwerp ‘De regionale geschiedenis en de legendes van de Tachtigjarige Oorlog van 1568-1648'. Deze periode mondde voor de ‘Hollandse' gewesten uit in de Gouden Eeuw. De meeste krijgshandelingen vonden echter niet dáár plaats, maar in de ‘randgewesten', in het oosten en zuiden.


De zuidelijke gewesten, waar de Spaanse koning het voor het zeggen had, werden in die periode bij voortduring geteisterd door doortrekkende legers, krijgshandelingen, strooptochten, plunderingen, geweld tegen burgers enz. Een van de veldslagen tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de Slag op de Mookerheide.


Op uitnodiging van Theo van Brunschot werd een deel van het voormalige slagveld bezocht. De Slag op de Mookerheide, een groot heidegebied, vond plaats op 14 april 1574 tussen het Spaanse leger en het leger van Lodewijk en Hendrik van Nassau. Het leger van de Nassau's bestond uit circa 7.000 man, het Spaanse telde circa 4.700 man. Het werd een gruwelijke veldslag, waarin het leger van de Nassau's verpletterend werd verslagen en Lodewijk en Hendrik van Nassau sneuvelden.


Ruwe schattingen van het aantal doden houden het op circa 3.500 man aan de kant van het leger van de Nassau's en zo'n 200 aan Spaanse zijde. Dat de veldslag voor de Spanjaarden zo succesvol was, kwam niet alleen door het feit dat ze meer gevechtservaring en betere leiders hadden, maar ook doordat ze ter hoogte van Mook en Heumen allerlei verdedigingswerken hadden gemaakt: schansen, loopgraven en wallen.


Restanten daarvan zijn nog steeds in het landschap te zien. De aanwezigen waren enthousiast over de combinatie van lezing en excursie én de vakkundige uitleg door Theo van Brunschot. Duidelijk werd dat onze regio zwaar te leiden heeft gehad tijdens de Tachtigjarige Oorlog.


Foto: Theo van Brunschot (uiterst rechts) geeft op de Mookerheide uitleg aan groepsleden van LGOG Kring Venray.