Afbeelding
Foto: eigen foto

GehandicaptenPlatform Venray

Uitreiking De Pluum aan vrijwilligers 

Venray | Tijdens een vergadering op 20 mei van de werkgroep Toegankelijkheid ontvingen twee vrijwilligers van het GehandicaptenPlatform (GPV) uit handen van Huub Thijssen, afgevaardigde van Match, De Pluum. Namens Match was ook Jo Magermans aanwezig. De Pluum wordt uitgereikt aan vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij.


Martien van Dijk kreeg de De Pluum voor zijn jarenlange inzet als secretaris van het GPV en voor het initiatief en zijn inzet bij de oprichting van het Oogcafé in Venray. Het Oogcafé is een ontmoetingsplaats waar blinden en slechtzienden elkaar ontmoeten en onder het genot van een kopje koffie/thee hun ervaringen uitwisselen.

Tijdens die bijeenkomsten kan ook voorlichting gegeven worden over allerlei zaken die voor blinden en slechtzienden en hun eventuele partners van belang zijn. De oprichting van een Oogcafé in Venray is actueel omdat naar verwachting op korte termijn de uitvoering van de Inclusie Agenda door de gemeente Venray wordt vastgesteld. Deze Inclusie Agenda dient recht te doen aan de belangen van mensen met een handicap zoals dat is vastgelegd in het in 2016 van kracht geworden VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. De inbreng vanuit de groep blinden en slechtzienden is daarbij van wezenlijk belang. Een Oogcafé kan daar een belangrijke rol in spelen.

Jan Fleuren ontving De Pluum omdat hij zich als vrijwilliger van het GPV al meer dan tien jaar bezighoudt met de toegankelijkheid en veiligheid van de openbare ruimte en de wandel- en fietsroutes in Venray. Met name de wandelroutes in het Vlakwatergebied en natuurgebied Boschhuizen hebben zijn speciale aandacht. Maar ook zet hij zich in voor de toegankelijkheid van de winkels en horecazaken in Venray, zodat mensen met een beperking, ook als zij gebruik moeten maken van hulpmiddelen, zoveel mogelijk zelfstandig kunnen winkelen of ergens een kopje koffie kunnen drinken.

Voor beide vrijwilligers was het complete verrassing dat zij De Pluum kregen uitgereikt.

Foto: Huub Thijssen en Martien van Dijk.

Foto: Jan Fleuren en Huub Thijssen. 


Afbeelding
Afbeelding