Afbeelding
Foto: Eigen foto

Agrariërs ook in
Tour de Ondernemer

Ysselsteyn | Ysselsteyn is bij uitstek een agrarisch dorp. Altijd zo geweest ook. In de ruim honderdjarige geschiedenis van het jubilerende Peeldorp, speelde de boer zonder uitzondering een prominente rol. Dat zal eens te meer blijken op zaterdag 28 en zondag 29 mei, wanneer 45 zelfstandigen zich presenteren aan het publiek tijdens Tour de Ondernemer. Daarbij bundelen zowel de veehouders als akkerbouwers de krachten met hun vak- en dorpsgenoten.


Natuurlijk, ondernemers uit andere sectoren kregen ook in Ysselsteyn de afgelopen decennia steeds meer voet aan de grond. Toch bepalen de agrariërs ook anno 2022 nog een groot deel van het dorpsaanzicht, zoals dat eigenlijk al het geval was bij de ontginning van het dorp in 1921, iets meer dan een eeuw geleden. Afgelopen jaar zou dit jubileum op grootse wijze worden gevierd, maar vanwege de pandemie werden de geplande festiviteiten tijdelijk uitgesteld. Nu het alsnog zover is, mag de belangrijke plek die ondernemers innemen binnen het dorp, niet onderbelicht blijven.


Dat uit zich met Tour de Ondernemer in een evenement dat zich nog het best laat vergelijken met een gigantische open dag, waarbij zelfstandigen op diverse locaties hun deuren wagenwijd openzetten voor het publiek.


Het is daarbij opvallend dat zowel de veehouders als de landbouwers de krachten hebben gebundeld. Rundvee-, pluimvee- en varkenshouders uit het dorp besloten na overleg, dat ze zich alle drie als sector willen presenteren. Net als de akkerbouwers. Zo vindt de bezoeker van Tour de Ondernemer op één van de veertien locaties een afvaardiging van de pluimveehouders - zowel leghennen, kalkoenen als vleeskuikens zijn vertegenwoordigd - en op een andere treffen ze de Ysselsteynse rundveehouders. Ook de akkerbouwers en varkenshouderijen werken samen, en laten zich als sector zien.


Tijdens Tour de Ondernemer staat de schijnwerper echter niet enkel en alleen op de agrariërs gericht. Ysselsteyn kent al decennialang ook een bloeiend bedrijfsleven, waarbij ondernemingen uit tal van sectoren een succesvol bestaan leiden. Ook zij laten zich tijdens dit weekend van hun beste kant zien. Op 14 locaties - door de organisatie tot hotspots gedoopt - kan de bezoeker zich laten informeren door zelfstandigen uit uiteenlopende sectoren: van de bouwindustrie tot het kinderdagverblijf en van Raceway Venray tot de Duitse
Oorlogsbegraafplaats.


Zo'n 45 van hen laten op 28 en 29 mei bezoekers en vakgenoten op een laagdrempelige manier kennismaken met hun dagelijkse bezigheden en innovaties.


Geïnteresseerden worden op beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur met open armen ontvangen door de deelnemende bedrijven. Op alle hotspots is bovendien lokale horeca aanwezig, want ook zij spelen een niet te onderschatten rol binnen de Ysselsteynse gemeenschap. Een kaart met deelnemende bedrijven en de exacte locaties van de hotspots is te vinden op y100.nl. Het evenement is zowel per auto als met de fiets te bezoeken en volledig kosteloos. In het dorp wordt gezorgd voor bewegwijzering en staan parkeerhulpen klaar om alles in juiste banen te leiden.