Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Voetbalcafé met een lach en een traan

Vierlingsbeek | “Shona. Ik zie je graag op het veld, maar niet in de rechtbank.”


Met zijn opmerking kreeg erevoorzitter Jan Nabuurs vrijdagavond de lachers op zijn hand tijdens de tweede editie van Studio Soetendaal, het voetbalcafé van Volharding. Op het podium had net een van de hoofdgasten, Shona Shukrula, over haar leven en ambities als officier van justitie en scheidsrechter vertelt. Shukrula, die binnenkort als eerste vrouwelijke arbiter haar debuut hoopt te maken in het betaalde voetbal, en haar vriend Jeff Hardeveld, die afgelopen seizoen met FC Emmen kampioen werd in de Keuken Kampioen Divisie, waren vanuit Alkmaar helemaal naar Vierlingsbeek afgereisd om tijdens Studio Soetendaal hun verhaal te doen. De 30-jarige Alkmaarse fluit al sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB, is sinds 2017 FIFA-scheidsrechter en maakte in september 2020 haar entree als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Ook dit seizoen is ze geregeld actief als vierde official bij duels in de Keuken Kampioen Divisie.

In het begin van het seizoen was ze onder meer present bij het duel tussen FC Emmen, de huidige club dus van haar vriend Hardeveld, en FC Eindhoven. Voor Hardeveld kende dat duel overigens geen happy end. FC Emmen verloor met 0-1 en Hardeveld werd in de slotfase met rood van het veld gestuurd... “Maar misschien viel ik daardoor wel meteen bij Shona op”, zei Hardeveld vrijdagavond met een knipoog. Die anekdote was niet de enige vrijdagavond. De organisatie was er ook dit jaar weer in geslaagd om een gevarieerd voetbalprogramma in elkaar te timmeren. Met BN’ers en clubhelden. De afzegging van sportbestuurder Michael van Praag, vanwege familieomstandigheden, mocht de pret niet drukken. Aan tafel bij de presentatoren Ron van Daal en Ad Baltussen schoven met de Nijmeegse voetbaltrainer Eric Meijers, die onlangs zijn biografie ‘Van kroonprins tot kutkeeper’ presenteerde, en Jan Pruijn, de oud-trainer van onder meer De Treffers, Helmond Sport en NEC gaat komend seizoen als hooftrainer bij Volharding aan de slag, twee bekende namen uit de voetbalwereld aan.

De lach verscheen ook veelvuldig op het gezicht van de aanwezigen bij het optreden van buuttereedner Daniël Schmitz als PLUS Verbeeten-supermarktmedewerker ‘We verkopen ook heerlijke kampioenstompoucen van Volharding’, de column van historicus en publicist Wim Moorman, tevens oud-voetballer van Volharding, en het traditionele ‘op de massagebank’-item met in de hoofdrol Volharding-coryfee Richard van Daal. Tevens werd er door een aantal teamgenoten van toen een ode ‘met een lach en een traan’ gebracht aan de afgelopen januari overleden Geert Franssen, een van de markantste spelers in de geschiedenis van de Vierlingsbeekse club. De avond werd afgesloten met een terugblik op het eerste kampioenschap van het vrouwenteam van Volharding. Clubman en singer-songwriter Willem Striekwold verzorgde live de muzikale intermezzo’s tijdens het door 150 belangstellenden bezochte voetbalcafé in de kantine van Volharding.


Het voetbalcafé, een kruising tussen de tv-programma’s Voetbal Inside en De Wereld Draait Door, maar dan in de typische Volharding-stijl, krijgt een derde editie. Daarover hoefde de organisatie niet lang na te denken na alle lovende reacties die ze vrijdagavond kreeg. Wanneer en met welke gasten, dat staat nu nog in de sterren geschreven.


Foto: Ron van Daal (links), Jeff Hardeveld, Shona Shukrula en Ad Baltussen op het podium. Foto: Rikus ten Brücke.