32 zieke eikenbomen gekapt bij Walkro aan Busweiderweg

BLITTERSWIJCK | Aan de Busweiderweg achter Walkro in Blitterswijck waren volgens de gemeente Venray 32 eiken ziek en zijn daarom gekapt. Dit of volgend jaar worden daar nieuwe bomen geplant. Omwonenden en een werkgroep vragen zich af of dat laatste wel zo'n goed idee is. "Door de grote ammoniakuitstoot door Walkro heeft dat weinig zin. Dat overleven de bomen niet", zegt Sjaak Sluiters uit Blitterswijck. 


Door Henk Baltussen


Sluiters is lid van een plaatselijk werkgroepje dat zich bekommert om een gezonde leefomgeving. De pijlen worden daarbij vaak op Walkro gericht. Walkro verwerkt paarden- en pluimveemest tot compost. Bekend is dat dat gepaard gaat met de emissie van ammoniak, wat een belasting vormt voor de natuur. Ook voor een bosje in de nabijheid van Walkro bestaat de vrees dat die bomen het op den duur het ook niet gaan redden, zegt Sluiters. Hij kwam er onlangs dat achter Walkro ruim dertig oude eiken waren gekapt. Dat blijkt al in september vorig jaar te zijn gebeurd. "Die waren zo'n honderd jaar oud. Ik wist niet waarom ze gerooid waren en haalde verhaal bij de gemeente. In de brief die ik kreeg staat dat de bomen ziek waren en een gevaar voor de omgeving waren."

In die brief valt ook te lezen dat de gemeente Venray er pas vorig jaar zomer op werd geattendeerd dat op die locatie eikenbomen stonden. Voor die tijd bleken de bomen niet in het bomenbeheersysteem van Venray voor te komen. Als dat wel het geval was geweest, hadden de bomen het mogelijk nog kunnen redden door onderhoud. 'Na een controle bleken dat de bomen er zeer slecht, bijna afgestorven bijstonden. De takeinden van de bomen waren teruggestorven. De bomen waren nog maar beperkt in leven'. 

'Het hout van de stobben ziet er nog gezond uit' 

Omdat het zandpad waarlangs de bomen staan wordt gebruikt door wandelaars, fietsers en wat minder door auto's en landbouwverkeer, kon de gemeente niet anders besluiten dan de bomen rooien. Alleen de boomstobben staan er nog. Omdat ze nog van nut kunnen zijn voor de fauna, laat de gemeente weten. Sluiters zegt dat het bijna niet anders kan dan dat de bomen ziek zijn geworden door de uitstoot van Walkro. "Ik heb de boomstobben bekeken, maar dat hout ziet er nog gezond uit. De ziekte zal dus niet van binnenuit zijn gekomen, maar ik ben geen boomdeskundige. Je ziet ook dat eiken langs de Veerweg het enorm slecht doen. Wij als werkgroepje vinden dat eerst maar eens goed moet worden uitgezocht waarom die bomen het niet hebben gered, daarna kun je pas overwegen om nieuwe te planten.

Lees verder op pagina 11.