Zienswijze: dialoog omgeving faalt, ook het natuuronderzoek

MERSELO/VENRAY | Dassenwerkgroep Venray-Horst heeft een zienswijze ingediend over de aanleg van een 5,9 hectare groot zonnepark op de oude vuilstort Venrays Broek in Merselo. Dit als reactie op de aanvraag van een omgevingsvergunning van ontwikkelaar Bodemzorg Limburg. De dassenwerkgroep vindt de omgevingsdialoog en het natuurwaarde-onderzoek onder de maat en het zonnepark zou een ernstige aantasting betekenen voor het dassenkernleefgebied in het  Loobeekdal.


Door Henk Baltussen
 


Jan Droesen van de dassenwerkgroep veegt in de zienswijze de vloer aan met een omgevingsdialoog die zou zijn gevoerd. Droesen stelt dat het ecologisch advies- en onderzoeksbureau Ecolybrium ronduit liegt over contacten met dassenwerkgroep Limburg, dassenwerkgroep Venray-Horst en Stichting Das & Boom in Beek-Ubbergen. "Die zijn er nooit geweest, terwijl het wel in de vergunningaanvraag staat. De wethouder heeft, als onderdeel van het college van B&W, geen verder vervolg gegeven aan het verzoek om alsnog gezamenlijk in contact te treden en een gesprek aan te gaan."

In de vergunningaanvraag schrijft Ecolybrium: 'Bij dit onderzoek heeft Ecolybrium Dassenwerkgroep Venray-Horst betrokken door onder andere gesprekken te voeren over de stand van zaken met betrekking tot de aanwezige dassenburchten'. Is niet gebeurd, benadrukt Droesen nog maar eens. 'Dus de eis van de gemeente voor een deugdelijke omgevingsdialoog is hol gebleken. Van een zorgvuldige en complete omgevingsdialoog is dan ook geen sprake. Een wethouder is hierop gewezen en heeft schijnbaar besloten dit niet relevant te vinden', laat Droesen in de zienswijze de gemeente weten. 

Martijn Coenen van Ecolybrium beaamt niet met Droesen te hebben gesproken. "Ik neem altijd eerst contact op met de koepel en dat is Dassenwerkgroep Limburg met Jan Baars als voorzitter. Hem heb ik beloofd met Droesen te bellen. Dat ben ik vergeten, dat is niet goed. Bodemzorg wilde eerste op de hele vuilstort zonnepanelen leggen. Dat hebben we kunnen terugbrengen en de das kan daar blijven. Jammer is dat veel bosjes bij de vuilstort in het Loobeekdal zijn gekapt. Daar had de das veel aan gehad. Maar landbouwers zijn niet zo dol op bosjes." Coenen geeft in een rectificatie toe geen rechtstreekse contacten te hebben gehad met dassendeskundigen. 

Omwonenden zijn eveneens niet te spreken over de vergunning die Venray aan Bodemzorg wil afgeven. "Wij als direct omwonenden zijn niet betrokken, niet geïnformeerd en worden continu genegeerd door de gemeente Venray en Bodemzorg Limburg", laat een van hen weten (naam bij de redactie bekend). Ook uit die hoek komt een zienswijze over een zonnepark op de vuilstort in Merselo.