Lezing LGOG over slachtoffers oorlog

Venray | Kring Venray van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) houdt op maandag 30 mei om 19.00 uur de jaarlijkse ledenvergadering in zaal Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray.


Na een korte pauze wordt de bijeenkomst om 19.45 uur voortgezet met een lezing over oorlogsslachtoffers in en uit Venray. Inleider is Sjeng Ewalds. De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte veel materiƫle schade en menselijk leed. In de vorige lezing op 25 april ging het over het herstel van die materiƫle schade: de wederopbouw. In zijn lezing gaat Ewalds in op de menselijke verliezen.

In Venray zijn veel slachtoffers gevallen, met name bij de bevrijding in oktober 1944. Maar ook elders zijn talrijke personen uit Venray om het leven gekomen. Op het Venrayse oorlogsmonument staan momenteel 203 namen vermeld. Tot 2020 waren dat er 186. Toen de oude naamplaten in 2020 werden vervangen door een nieuwe, zijn de namen van zeventien slachtoffers toegevoegd, waarvan zes afkomstig uit Geijsteren, Wanssum en Blitterswijck.


De slachtoffers van de strijd met Japan en van de Indonesische vrijheidsstrijd staan op het monument apart vermeld.