Ysselsteyn vraagt om compensatie bij heropening De Peel

YSSELSTEYN | Mocht vliegbasis De Peel heropenen, dan moet daar een compensatie tegenover staan. Dat was een breed gesteunde opmerking tijdens het Dorpsforum Ysselsteyn, dat maandagavond in De Smelehof vergaderde. De mogelijke reactivering van De Peel werd aan de hand van een vijftal stellingen besproken.


Door Henk Baltussen


Dat Defensie de vliegbasis, die grenst aan de dorpsgrens van Ysselsteyn, wil heropenen om vanaf De Peel oefenvluchten met de F35 te kunnen houden, is wel bekend. Aan de andere kant is het voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow, zo viel veelvuldig te beluisteren. Alleen  werkgroep Vliegbasis De Peel Ysselsteyn wond er eerder al geen doekjes om: 'Een waar drama is op komst'.  De werkgroep is van mening dat omwonenden nog steeds invloed kunnen uitoefenen om heropening van De Peel te stoppen: 'Omdat de vergunningen nog steeds niet onherroepelijk zijn verleend'.

Maar in De Smelehof gingen veel forumleden er al van uit dat het tegen willen houden daarvan weinig uit zal halen. Er werd daarom al gesproken over hoe om te gaan met isolatie van woningen, over het dalen van woningprijzen en over compensatiemogelijkheden van Defensie als tegenprestatie van de overlast die de komst van de vliegtuigen met zich meebrengt. Want over dat laatste was het gros wel overtuigd. "Misschien dat maatschappelijke projecten in het dorp kunnen worden ondersteund", stelde een forumlid, "want voor wat hoort wat." Een ander stelde voor op maximaal inzetten van dubbel isolatieglas en het oprichten van een leefbaarheidsfonds of een compensatiefonds voor de dalende huizenprijzen. "Want Ysselsteyn moet wel aantrekkelijk blijven voor woningzoekenden." Een aanwezige vond dat gepraat over compensatiemogelijkheden en isoleren van woningen maar niks. "Dan ga je er al van uit dat het vliegveld heropent. Dat is de foute uitgangspositie."

Maar het gros van het forum heeft er een hard hoofd in dat veel invloed uitgeoefend kan worden op Defensie om af te zien van de plannen. "Dat zal vooral de gemeente moeten doen", klonk het. Tevens werd aangedrongen op een 'eerlijke belevingsvlucht van een F35 boven de regio, waarbij volledig gas wordt gegeven', was de opvatting. Wel werd het verzoek gesteund voor een brede info-avond in Ysselsteyn over de heropening. Met een afvaardiging van Defensie, met voor- en tegenstanders en met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden waar al F35-toestellen vliegen. 

COVM-lid Geert Verf uit Marsum, een Fries dorp onder de rook van de vliegbasis, wil met een afvaardiging naar Ysselsteyn komen. "We doen dat vaker en kunnen alles vertellen over de klachten, hoe erg het is en de geluidsverschillen laten horen van een F16 en een F35, bij opstijgen en landen. We vertellen een genuanceerd verhaal dat zeker niet alleen is bedoeld om te schoppen."