Henk Deters, Maartje Smedts en Marjolein Cuijpers (v.l.n.r.) tijdens Waar vind je het geluk?
Henk Deters, Maartje Smedts en Marjolein Cuijpers (v.l.n.r.) tijdens Waar vind je het geluk? Foto: Arno Litjens.

Muzifique: Waar vind je het geluk?

Venray | De nieuwe voorstelling Waar vind je het geluk? van het trio Muzifique ging onlangs in première in Schouwburg Venray. Het drietal Maartje Smedts, Henk Deters en Marjolein Cuijpers speelt de voorstelling nogmaals op 10 juli in 't Helder in Overloon.


Muzifique is in 2015 gevormd en brengt kleinkunst tot leven in de regio Venray en omstreken. Inmiddels hebben ze ook al meerdere keren in Midden- en Zuid-Limburg gespeeld. "We willen eigenlijk zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met onze voorstelling. Mensen meenemen in ons verhaal, mensen ontroeren en raken, met een gezonde dosis humor", omschrijft Henk Deters in enkele zinnen waar Muzifique voor staat. Sinds begin 2020 is de kunst- en cultuursector geraakt door corona en alle maatregelen die van kracht werden. De liefhebber vindt, na twee jaar, gelukkig langzaam weer de weg terug naar het theater.


Voor de eerste lockdown waren Maartje Smedts, Henk Deters en Marjolein Cuijpers bezig een nieuwe voorstelling te schrijven. Zij hadden als Muzifique al één voorstelling in hun repertoire en alle ontwikkelingen rondom corona zetten hen nog verder aan het denken. Maartje: "Over de zoektocht naar geluk en wat echt belangrijk is in het leven. Dit was brandstof voor onze nieuwe voorstelling, met het thema dromen en geluk. Al heeft het door corona wel langer geduurd om het uiteindelijk live op de planken te kunnen brengen."


Ervaren

De drie kleinkunstenaars zijn allen professionele en geschoolde muzikanten met een behoorlijke portie ervaring. Marjolein is zangeres en vocalcoach, geeft muzieklessen en PeuterPop. Binnen Muzifique neemt ze vooral de zang en toneelspel voor haar rekening. Henk is een gevestigde naam in de gemeente Venray met veel producties op zijn palmares, waaronder de Noazommere Band. Hij schrijft, speelt en regisseert bij Muzifique. Maartje is een veelzijdige muzikante en speelt in meerdere ensembles zoals Outline. Ze is toetseniste bij Muzifique en schrijft ook mee aan het verhaal. De nieuwe voorstelling Waar vind je het geluk? hebben ze volledig zelf geschreven en geregisseerd. De voorstelling neemt de theaterbezoeker mee in hun persoonlijke leven, de zoektocht naar geluk en ook persoonlijke groei.

'De voorstelling is niet zwaarmoedig, maar geeft troost, hoop en inspiratie'

'Over de zoektocht naar geluk en wat echt belangrijk is'

Soms lijkt het leven je toe te lachen en voel je je op en top gelukkig, maar wat als dan opeens het noodlot toeslaat? Marjolein zingt in de voorstelling haar zelf geschreven lied 'Kleine Vechter', over haar zoontje Guus die na zijn geboorte komt te overlijden. "Een intens onderwerp",  zegt Marjolein, "Maar onze voorstelling is niet zwaarmoedig. Het geeft juist troost, hoop, energie en inspiratie." "En een flinke dosis humor", vult Maartje aan. "Het gaat over jezelf opnieuw ontdekken, het dicht bij jezelf blijven en je soms heerlijk laten meevoeren door de stroom van het leven. Om te ontdekken waar jij gelukkig van wordt. Dat heeft mij ook geholpen in mijn eigen leven!"


Muziek, toneelspel en zang vormen de rode draad van de voorstelling, waarbij de toeschouwers het leven volgen van een jongen en meisje volop in de groei en vol dromen. Durf je ook echt te leven? Durf je je hart te volgen? Of kies je liever voor zekerheid? En geloof je wel in je eigen kunnen? Grote delen hiervan vertellen het persoonlijke verhaal van Henk, Marjolein en Maartje.


Zo zie je het verhaal van een kleine Henk, volledig verzot op voetbal, die droomt van een plek in het Nederlands elftal. Maar wat als je beseft dat je wellicht net niet goed genoeg bent om aan de top te komen? En wat als je tot de ontdekking komt dat je al zoveel moois hebt en dat er zoveel te genieten valt van juist de kleine dingen? Henk: "Uiteindelijk is gezond en gelukkig zijn je grootste goed!" Tijdens de voorstelling worden kleinkunstliedjes van onder anderen Boudewijn de Groot en Toon Hermans afgewisseld met bekende popsongs, maar ook eigen muziek.


Tickets

Muzifique, muzikale verhalenvertellers maken en spelen unieke voorstellingen met veel gevoel, sfeer en muziek. Voorstellingen die uit het leven gegrepen zijn en aan het denken zetten. Echt belevingstheater. Een gedachte delen Henk, Maartje en Marjolein. En dragen die boodschap op het toneel uit. "We vinden het fantastisch om op het toneel te mogen staan en mensen mee te nemen in ons verhaal." Kaarten voor de nieuwe voorstelling Waar vind je het geluk? op 10 juli in 't Helder in Overloon zijn verkrijgbaar via de website van Muzifique: www.muzifique.nl.

Afbeelding