Ivo, Mariska, Bas, Ilona, Marian en Rob Coopmans (v.l.n.r.) bij de compleet gerenoveerde schaapskooi aan de Overloonseweg.
Ivo, Mariska, Bas, Ilona, Marian en Rob Coopmans (v.l.n.r.) bij de compleet gerenoveerde schaapskooi aan de Overloonseweg. Foto: Antoon Jeuken

Familieproject in afrondende fase

Venray | Met een twinkeling in hun ogen kijken Rob en Marian Coopmans uit Ysselsteyn naar de compleet gerenoveerde schaapskooi aan de Overloonseweg in Venray. Ruim 1,5 jaar heeft het echtpaar samen met hun kinderen Mariska, Bas, Ivo en Ilona hard gewerkt om het vervallen gemeentelijk monument weer toekomstbestendig te maken en dat is meer dan gelukt. "We zijn ongelofelijk trots op het resultaat. De laatste puntjes moeten nog op de i worden gezet, maar dat gaat helemaal lukken", zegt Rob trots.


Op donderdag 2 juni vindt de opening plaats en tijdens het Meerdaags Wandelevenement Venray (3 t/m 5 juni) dient de schaapskooi al als pauzeplaats. De schaapskooi biedt straks oneindig veel mogelijkheden. Zo is de hoofdruimte onder meer te gebruiken voor feesten, vergaderingen, bruiloften, workshops en conferenties en ook het buitenterrein kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Voor de catering gaat de schaapskooi samenwerken met Marloes Janssen-Wilmsen van Maja Food. De authentieke kenmerken van de schaapskooi zijn overal terug te zien. Zo wordt de hoofdruimte gekarakteriseerd door stevige houten palen en balken in het plafond. Ook op de eerste eerste etage is veel met hout gewerkt en daardoor ademt het gebouw historie. Op deze etage zijn twee bed-and-breakfastkamers te vinden en die zijn beide voorzien van een eigen badkamer en uitzicht op de groene omgeving. Ook is in alle ruimtes aan de schapen gedacht en de vroegere bewoners komen onder meer terug op het behang en straks in de wei om de schaapskooi. "De dieren grazen straks weer als vanouds in de wei om de schaapskooi", vervolgt Rob.


Historie

De schaapskooi geldt als een van de oudste van de gemeente Venray en het middelste gedeelte stamt uit de achttiende eeuw. Na aankoop door de familie Poels van de Venrayse Schaapscompagnie zijn rond 1880 twee zijuitbouwen over de gehele lengte uitgebouwd. Rond 1970 werd de familie Coopmans van het Venrays Broek pachter van de schaapskooi. Het onderkomen werd daarna snel ingericht als rundveestal. In 1978 kocht Coopmans de schaapskooi en in december 2016 heeft Rob de schaapskooi van zijn familie overgenomen.

De buitenkant van de schaapskooi is nog altijd herkenbaar en alles van het gemeentelijk monument is in tact gebleven. "De authentieke deuren en kozijnen zijn er nog steeds, maar we gebruiken bijvoorbeeld geen gas want we hebben een ruimte met een warmtepomp. Toch bijzonder in zo'n oud gebouw. We kunnen niet wachten om hier mensen te ontvangen", vervolgt Rob.


Zilveren bruiloft

Middelste gedeelte schaapskooi stamt uit achttiende eeuw

Enkele jaren geleden vierde het echtpaar Coopmans hun zilveren huwelijk in de schaapskooi. "Toen was het nog gewoon een stal", begint Marian. "Als je ziet wat er in al die jaren is veranderd, dan is het toch wel heel speciaal allemaal. We hebben dit echt als gezin mogen doen en dat is wel heel bijzonder. Uiteraard hebben we ook wel ondersteuning gehad van vakkundige zzp'ers die hun ziel en zaligheid in het project hebben gelegd. Het resultaat mag er echt zijn."

Afbeelding