Stalhouder Piet Rambags uit Castenray begeleidt Nico van Melo.
Stalhouder Piet Rambags uit Castenray begeleidt Nico van Melo. Foto: eigen foto

Vanaf stalen ros bekeken

Castenray | Wie regelmatig fietstochten rond Venray maakt komt wellicht het bord van de Nico van Melo-route tegen, een in 2012 uitgezette route die start in Castenray om vervolgens via Klein Oirlo, Wanssum, Geijsteren, Oostrum, Venray, ’t Veulen weer uit te komen in Castenray. De route is een hommage aan een groot kampioen, hengst Nico van Melo (1935-1953). 


Deze uit het Zeeuws Vlaanderse Vogelwaarde afkomstige hengst werd door de Zeeuwse eigenaar Jules Vereecken gekocht voor ƒ 1000, = maar was gezien zijn uiterlijk een “lelijk eentje” onder de paarden. Voor een bedrag van ƒ 4800, = werd Nico doorverkocht aan de buurman, Bert de Maat en Honoré Kerckhaert uit Antwerpen. Nico van Melo behaalde zijn eerste prijzen en werd in 1939 kampioen van Zeeland. Omdat zwartschimmels (en al zéker met een wat blauwe glans) niet geliefd waren werd Nico verkocht voor een in die tijd zeer hoog bedrag van ƒ 13.500, = aangekocht door voorzitter Antoon Poels van de hengstenassociatie Vooruitgang. De Zeeuwen waren blij van Nico af te zijn, niet wetende dat Nico nog vele prijzen zou gaan behalen waaronder nationaal kampioen. Hij bleek ook een uitstekend fokpaard te zijn. In Zeeland begonnen de verkopers spijt te krijgen dat hengst Nico vooral vanwege zijn blauwe glans was verkocht, sterker nog; ook in Zeeland werd de zwartschimmelkleur meer en meer gewaardeerd.

De Nico van Melo-route brengt je als fietser langs diverse plekken die een betekenis hebben gehad in het leven van deze machtige hengst.

Op de foto, gemaakt tijdens de Nationale Tentoonstelling in Den Bosch (1939) begeleidt stalhouder Piet Rambags uit Castenray Nico. In het boek Venrays verleden, hoofstuk 9 beschrijft Jan Strijbosch treffend; Nico van Melo, kampioen der kampioenen. Meer weten? Kijk op www.rooynet.nl.

Afbeelding