Puin vertraagt bij A73 aanleg vistrap

SMAKT | Door de vondst van puin in de grond heeft het werk aan de vistrap bij de Loobeek ter hoogte van de A73 in Smakt vertraging opgelopen. Omdat nader archeologisch onderzoek uitwees dat het geen historisch kostbare resten zijn, kon het werk onlangs weer in volle omvang worden hervat.


Door Henk Baltussen


Nadat de graafmachinist op zogenoemd bodemvreemd materiaal was gestuit, werd er direct een archeoloog bijgehaald om de bodem nader te onderzoeken. "Het puin dat werd aangetroffen bleken betonblokken te zijn", laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. "De vondst is volgens de begeleidend archeoloog niet waardevol. Het was bekend dat op deze locatie in een ver verleden een watermolen stond. Dat bleek door archeologisch vooronderzoek. De werkzaamheden zijn niet stilgelegd." De aannemer die in opdracht van Waterschap Limburg het werk uitvoert, heeft naar verwachting twee weken vertraging opgelopen. Alle puinresten zijn inmiddels uit de grond gehaald en afgevoerd naar een puinverwerker, omdat ze geen archeologische waarde hadden.

Voor de aanleg van de vistrap is vier maanden uitgetrokken. Voor de bouwvak, die in deze regio 8 augustus begint, zou het werk klaar zijn. Of die datum door de vertraging wordt gehaald, is onbekend. In het kort komt het werk neer op het verwijderen van de bestaande stuw, het plaatsen van een nieuwe stuw en de bouw van een compacte vispassage van beton. Met de vispassage moeten de fauna en de biodiversiteit in zijn algemeenheid in en bij de Loobeek een boost krijgen.