Plannen voor nieuwe basisschool in westelijk Venray

VENRAY | In het westelijk deel van Venray wil scholenkoepel Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) in samenwerking met de gemeente een nieuwe basisschool bouwen. In die regio ligt onder meer nieuwbouwwijk Brabander die nog steeds groeit, maar waar een school in de directe omgeving ontbreekt. "Op dit moment is de verdeling van basisscholen in Venray centrum onevenredig", zegt SPOV-directeur Frans Laarakker.


Door Henk Baltussen


De plannen zijn nog pril, vervolgt Laarakker, die laat weten wat verrast te zijn door de uitlatingen die wethouder Jan Jenneskens afgelopen dinsdag tijdens een persgesprek deed. Die middag ging het vooral over de ontwikkelingen rond de sloop van een deel van het Raayland College en over de bouw van Focus en Spectrum, scholen voor speciaal onderwijs, op die locatie. Bekend is dat Jenneskens een vurig voorstander is om alle Venrayse kinderen, ook die kampen met een breed spectrum aan beperkingen, in de eigen omgeving onderwijs aan te bieden. In zijn enthousiasme bracht hij ook het Venrayse basisonderwijs ter sprake.

Laarakker: "Gedacht wordt om de scholen Coninxhof en De Keg in Veltum op die locatie te sluiten en deels te verhuizen naar westelijk Venray, waar nu geen school meer staat. De medezeggenschapsraad is op de hoogte en die adviseert een onderzoek ernaar te starten. Dat gaan we doen. Maar hoe het met kosten, financiering en kredieten zit, is onbekend. Ook een projectleider ontbreekt nog." De Petrus' Bandenschool in hartje Venray heeft te maken met een hoog aanbod van leerlingen. Onder meer door toeloop van kinderen uit westelijk Venray. In die omgeving stond eerder school De Toverbal, die in 2016 de deuren sloot. Coninxhof en De Keg (die buren zijn en hetzelfde schoolplein hebben) zijn respectievelijk een katholieke en een openbare Jenaplanschool. "Als we die scholen willen verplaatsen, is het voorstelbaar voor één school te kiezen", zegt Laarakker. "Ouders kiezen nauwelijks nog voor identiteit van een school, wel voor een schooltype. Met die gedachte zou je kunnen kiezen voor verplaatsing van De Keg." Voor de zomer hoopt Laarakker  wat meer te kunnen vertellen over de schoolverplaatsing.


Focus, Spectrum en Wijnberg

Vorig jaar september maakten gemeente en onderwijsinstanties bekend dat het voornemen bestaat een deel van het Raayland College vanwege te weinig leerlingen te slopen. Dat deel staat bekend als het voormalige Boschveldcollege. Op die locatie krijgen Focus (speciaal basisonderwijs) en Spectrum (speciaal onderwijs) een plek. De ongeveer 120 leerlingen zitten nu in een versleten gebouw aan het Groenewoltsepad. Verhuizing biedt tevens goede mogelijkheden om de samenwerking met Raayland te vinden.


Lees verder op pagina 11.