Links blok gooit handdoek

Venray | De beoogde coalitie in Venray met zeven partijen is van de baan. Daarmee sneuvelt ook de nieuwe bestuurscultuur waarop was ingezet. Omdat het linkse blok geen wethouder mag leveren, ook niet al het er vijf worden, zijn Venray Lokaal, VVD, Samenwerking Venray en D66 (het motorblok) niet langer betrouwbare partners voor SP, PvdA en GroenLinks. 


Volgens links is een brede samenwerking onmogelijk als vier van de samenwerkende partijen al onderling, in beslotenheid, de wethoudersposten hebben verdeeld en ook de invulling ervan. Achterkamertjespolitiek is het, stelt SP-fractieleider Jan Hendriks. De afspraken binnen het motorblok werden gemaakt al voordat de linkse partijen aansloten bij de onderhandelingen, laten de drie in een gezamenlijke verklaring weten. De linkse samenwerking kreeg daardoor geen kans een kandidaat- wethouder aan te dragen. "Daarbij is het onbegrijpelijk dat er nu wel voor een vijfde wethouder wordt gekozen, die eveneens afkomstig is uit de vier partijen", stellen de 'linksen'. 

"Erg spijtig dat het zo heeft moeten lopen", laat SP-fractieleider Jan Hendriks weten. "De inhoudelijke onderhandelingen zijn goed verlopen. Maar nu de poppetjes verdeeld moeten worden, heb je ineens niets meer te vertellen. In eerste instantie was er sprake van vier wethouders, afkomstig van Venray Lokaal, VVD, Samenwerking Venray en D66. Er mag een vijfde bij, maar die mag ook niet van ons komen. Dan houdt het voor ons drie op." 

Harold Stevens, fractieleider van de grootste partij Venray Lokaal, vindt het doodzonde dat er geen akkoord met zeven partijen komt. "We willen met vijf wethouders het eerste jaar ingaan. Omdat er te weinig bestuurlijke ervaring is, willen we met een vijfde wethouder aan de slag die die ervaring wel heeft." Dat zou naar verluidt wethouder Jan Jenneskens zijn die nu voor D66 wethouder is. Dat zou betekenen dat D66 in eerste instantie twee wethouders levert. Al eerder was bekend dat D66 Daan Janssen als beoogd wethouder naar voren schuift. Hendriks laat weten dat links een ervaren wethouder klaar had staan. "Dat voorstel hebben we gedaan, maar helaas."

Lees verder op pagina 11.