Meike Boonstra bij haar verzameling vuilnisemmers, alleen Venray ontbreekt nog.
Meike Boonstra bij haar verzameling vuilnisemmers, alleen Venray ontbreekt nog. Foto: Henk Lammen

Gezocht: Venrayse vuilnisemmer

Venray | Gezocht, een authentieke vuilnisemmer met het opschrift Venray uit de jaren 50-60. Die oproep doet Meike Boonstra (48) uit Venray. Na Arnhem, Mierlo en Nijmegen moet de Venrayse versie haar collectie completeren.


"Ik vond het wel een grappig idee. Oude vuilnisemmers verzamelen uit plaatsen waar ik gewoond en gewerkt heb. Een oproep op Facebook ging een eigen leven leiden en binnen de kortste keren had ik een vuilnisemmer met het opschrift Arnhem, mijn geboorteplaats. Na enkele radio-interviews bij Gelderland Helpt volgden al snel de bakken uit Mierlo, waar ik ben opgegroeid, en Nijmegen, waar ik ook heb gewoond. Alleen Venray ontbreekt nog in de verzameling", zegt Meike over haar zoektocht.

De oudere generatie kent ze nog wel. Die zinken vuilnisemmers, waarvan het deksel zo lekker kletterde bij het dichtmaken en loodzwaar als hij helemaal vol zat. De vuilnismannen in de jaren 50 en 60 zullen ongetwijfeld regelmatig gevloekt hebben, want een lege bak woog al zeven kilo, laat staan wanneer die propvol zat met afval. In de jaren 70 verdween de zinken vuilnisemmer uit het straatbeeld om plaats te maken voor de plastic huisvuilzak. Als decoratiestuk zijn de emmers nu weer helemaal in.

Wie haalt het in zijn hoofd om vuilnisemmers te verzamelen? "Ik heb een beetje een kringlooptik", zegt Meike met een stralende lach. "Ik houd van vintage en in huis heb ik veel kringloopspullen, een hele verzameling. Ik houd ervan om grappige rariteiten in huis te hebben. En die prullenbakken horen daar natuurlijk helemaal bij." Geen woord teveel gezegd, want in de huiskamer en keuken staan en hangen diverse attributen uit grootmoeders tijd. Een houten trapladder, puddinghartjes, een slagershakblok, twee bioscoopstoeltjes uit de jaren dertig, ouderwetse wollen dekens, een antieke geluidsdrager en oude platen. En klassiek meubilair dat de tand des tijds makkelijk overleeft.


Mark Rutte

"Uit iedere fase van mijn leven neem ik iets mee. Het interieur is eigenlijk mijn eigen geschiedenis, vertelt het verhaal van mijn leven. Die prullenbakken horen daarbij." Voor de foto worden de vuilnisemmers die ze al heeft uitgestald in de tuin. De emmer met de plaatsnaam 's-Gravenhage is de dissonant tussen Arnhem, Mierlo en Nijmegen. "Is eigenlijk een beetje ongein, maar ik zou graag willen daten met Mark Rutte. Ik vind hem een intrigerend persoon. Maar nu hoop ik eerst dat mensen uit Venray, die nog een vuilnisemmer hebben staan, me kunnen helpen. Een kleine vergoeding of een flesje wijn heb ik er graag voor over."

'Ik houd ervan om grappige rariteiten in huis te hebben'


Hulp

Wie heeft nog een oude vuilnisemmer voor Meike? Via Facebook van Meike kunnen mensen reageren of stuur een e-mail naar redactie@peelenmaasvenray.nl..

Afbeelding