De nieuwe huisvesting voor 49 arbeidsmigranten bij Van Osch in Leunen is zo goed als klaar.
De nieuwe huisvesting voor 49 arbeidsmigranten bij Van Osch in Leunen is zo goed als klaar. Foto: Antoon Jeuken

'Op eigen risico met bouw gestart'

LEUNEN | Bij P. v. Osch Groenteproducties aan de Overbroekseweg in Leunen wordt de laatste hand gelegd aan een appartementencomplex voor 49 arbeidsmigranten in een bestaande veldschuur. De bewoners krijgen daar elk een eigen slaapkamer, indachtig de richtlijnen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten. De gemeente Venray is nog drukdoende met de vergunningverlening. Op het bedrijf worden in het hoogseizoen in totaal ruim honderd Polen en Roemenen gehuisvest. 


Het twee etages hoge pand, eerder was het een loods, staat op een terrein tegenover de hoofdlocatie van het bedrijf aan de andere kant van de Overbroekseweg. Daar stonden in het verleden kippenstallen. "Dat bedrijf hebben we jaren geleden opgekocht om daar onder meer loodsen te kunnen bouwen", zegt Van Osch. "Ik denk dat dat een beter alternatief is dan bouwen van nog meer kippenstallen." Op de locatie zijn 32 arbeidsmigranten gehuisvest in stenen laagbouwwoningen en er staan vier stacaravans waar eveneens buitenlandse werknemers van Van Osch tijdelijk wonen. "Zodra het appartementenpand opent, verdwijnen de stacaravans", zegt Van Osch. "Daarin moet je geen mensen willen huisvesten. Maar nood brak wet. We hadden een schreeuwend gebrek aan medewerkers. Toen ze daar vorig jaar kwamen staan, was al duidelijk dat dat tijdelijk zou zijn. Totdat de nieuwe plannen klaar zouden zijn. Dat is nu bijna het geval." In een pand aan de andere kant van de Overbroeksweg, daar waar onder meer het kantoor en de laaddock staan, zijn in een pand nog eens twintig arbeidsmigranten ondergebracht. Had Van Osch in 2019 zo'n 55 buitenlandse werknemers, dat aantal verdubbelt bijna. "Ik denk dat de groei er bijna uit is", zegt Van Osch."120 arbeidsmigranten is wel de max."


Het Leunense bedrijf produceert voornamelijk bladgewassen, groenten en lelies. Van Osch teelt de producten in de regio en oogst, verwerkt en verpakt ze voor het grootste deel zelf. Buiten de arbeidsmigranten, die vooral in het hoogseizoen op het bedrijf verblijven, heeft Van Osch zo'n twintig Nederlandse medewerkers in vaste dienst. De werving van arbeidsmigranten doet Van Osch zelf. "Ik wil de verantwoording dragen over mijn eigen mensen." Bedrijfsmanager Stan Vievermans werft de mensen in Polen en Roemenië. "Wij willen niet afhankelijk zijn van uitzendbureaus en zien erop toe dat ze goed kunnen wonen, dat ze alles bij de hand hebben. Er is een kok die dagelijks de warme maaltijden vers bereidt. Alle arbeidsmigranten eten 's avonds na het werk elke dag gezamenlijk. Als je goed voor je mensen zorgt, krijg je dat ook terug. We hebben nog nooit iemand hoeven te ontslaan. Wel zijn er sommigen die plotseling met de noorderzon vertrekken. Daar heb je geen vat op."


De locatie wil Van Osch in de toekomst aantrekkelijker maken voor zijn werknemers. "Er is vergunning verleend voor een loods tegenover de appartementen. Op die manier ontstaat er een soort binnenplein dat we leuk willen inrichten. We denken hierbij ook aan een voetbalveldje. Aan de andere kant van de appartementen willen we een soort voedselbos aanleggen, waar je ook kunt wandelen. Dat gebeurt in goed overleg met een buurman die dat ook ziet zitten. Ik durf best te zeggen trots te zijn op wat we hier doen."


Buurman Jos Josten, die tegenover het kantoor en de voormalige hoofdingang woont, is minder blij met de ontwikkelingen. "Het ombouwen van een veldschuur tot een twee verdiepingen tellende woonflat, zonder inspraakmogelijkheid met medeweten van de gemeente, vind ik een grove schending van de democratische rechtsgang. De nodige vergunningen zijn er niet, het bestemmingsplan voorziet niet in een dergelijk bouwwerk. Ik word pas op de hoogte gebracht als de bouw voltooid is, zo kreeg ik van de gemeente te horen. Mensen de illusie geven dat ze inspraak hebben, terwijl ze gewoon voor de gek worden gehouden. Dit is afkeurenswaardige achterkamertjespolitiek."

De gemeente Venray laat weten dat Van Osch een vergunningsaanvraag ingediend heeft voor het wijzigen van een bedrijfsruimte naar huisvesting van internationale werknemers. "De omgevingsvergunning is nog niet verleend, we hebben wel geconstateerd dat er al gestart is met de verbouw." Peter van Osch zegt dat hij willens en wetens geheel voor eigen risico met de bouw is begonnen. "We willen onze mensen fatsoenlijk huisvesten." En wat de klachten betreft van buurman Josten zegt de woordvoerder van de gemeente: "De omgeving is over de plannen geïnformeerd. De buurtbewoners kregen een brief, de meesten zijn mondeling bijgepraat. De buurman kreeg een brief met de plannen en kreeg de mogelijkheid mondeling of schriftelijk een reactie op de plannen te geven. Per mail maakte hij bezwaar tegen de plannen. De gemeente liet vervolgens weten dat bezwaar maken pas mogelijk is na het nemen van een besluit op de aanvraag van de omgevingsvergunning. Bij het beoordelen van een vergunningaanvraag en een bezwaarschrift worden alle belangen, dus ook die van omwonenden, meegewogen. Wij hechten veel waarde aan het voeren van een omgevingsdialoog en stimuleren dat ook. Maar een vergunning weigeren, omdat geen omgevingsdialoog is gehouden, is vanuit juridisch oogpunt niet mogelijk."

Van Osch bouwt huisvesting voor 49 arbeidsmigranten
Afbeelding