De vrijwilligers met Kimberly Jansen (tweede van rechts op achterste rij), Lotty Keizer (midden voor) en Hakan Ortak (linksachter).
De vrijwilligers met Kimberly Jansen (tweede van rechts op achterste rij), Lotty Keizer (midden voor) en Hakan Ortak (linksachter). Foto: Willem Menting

Jongeren koken voor ouderen

Venray | Verse pasta met spinazie en zalm. Dat stond er op het menu tijdens de eerste editie van Jongeren koken voor ouderen in Venray. Onder begeleiding van vrijwilligers staken verschillende jongeren afgelopen woensdag de handen uit de mouwen in het ontmoetingscentrum van De Tol in Venray. Het project, dat valt onder de vlag van Synthese, is bedoeld om onder meer eenzaamheid onder ouderen en jongeren tegen te gaan.


Kimberly Jansen (16) uit Venray was die woensdagmiddag in de keuken te vinden. Ze hielp mee bij de bereiding van de maaltijd en vond het heerlijk om bezig te zijn. "Ik ben wel druk bezig met mijn eindexamens, maar ik maak hier graag tijd voor vrij. Koken is een van mijn passies", zei ze enthousiast. "De coronaperiode heeft voor veel mensen veel impact gehad. Veel ouderen hebben alleen thuisgezeten en ook jongeren kwamen minder buiten. Dat merkte ik ook in mijn eigen situatie. Omdat alles online ging had ik minder contact met leeftijdsgenoten. Nu kan het weer en ik wil graag iets goeds doen voor mensen die het zwaar hebben gehad."

Jongerenwerker Hakan Ortak van Synthese geniet zichtbaar als hij de jongeren in de keuken aan het werk ziet. "Het is pas de eerste keer dat we dit we dit doen en we hadden direct veel aanmeldingen. Kimberly heb ik op straat aangesproken en zij was direct enthousiast. We willen ouderen en jongeren helpen en dat werkt dan uiteindelijk twee kanten uit. Uiteindelijk zitten ze samen aan tafel en genieten ze met volle teugen. Iedereen is zo enthousiast dat er vanuit heel Limburg interesse is voor deze activiteit. In Venray gaan we het in eerste instantie één avond in de week verzorgen, maar dat worden er misschien wel twee."

Volgens Ortak draait het niet alleen om het eetmoment iedere woensdag om 18.00 uur in De Tol. Door jongeren en ouderen in contact te brengen kunnen ze elkaar ondersteunen. "De jongeren zouden bijvoorbeeld een boodschap kunnen doen of helpen met technische vragen over telefoontjes en computers. Het hoofddoel is het tegengaan van vereenzaming en hopelijk gaat het project een stukje verder en worden er meer puzzelstukjes gelegd."

Lotty Keizer steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. De Venrayse is een van de vrijwilligers en koken en werken met jongeren zijn altijd haar passies geweest. Keizer was jarenlang jeugdtrainer bij SV Venray en heeft haar eigen cateringbedrijf. "Afgelopen weekend heb ik nog voor honderd man gekookt, dus ik draai hier mijn hand niet voor om. Het is heerlijk om met de jongeren te werken. Ze zijn allemaal heel enthousiast. Als ik anderen zie genieten, dan geniet ik ook."

Keizer fantaseert ook direct al over de gerechten voor volgende week. Zo denkt ze aan het Indonesische gerecht gadogado. "Maar we gaan ook wel typisch Nederlandse gerechten bereiden. We hebben een ideeënbox. Als straks blijkt dat iedereen behoefte heeft aan hutspot, dan maken we dat. Ook al is het hartje zomer."

In de keuken van De Tol werd zalm met spinazie bereid

Ortak hoopt dat het project breed wordt opgepakt. "Met een kleine moeite kunnen we een mooi doel bereiken. Iedere persoon die zich minder eenzaam voelt is voor ons een overwinning. Als ik iedereen zo zie genieten, dan geniet ik ook."

Jongeren en ouderen kunnen zich aanmelden voor het project via h.ortak@synthese.nl.

Afbeelding