Juffrouw Jacqueline van den Munckhof leest voor.
Juffrouw Jacqueline van den Munckhof leest voor. Foto: Werkgroep Oude Foto

Juffrouw leest voor

Venray | Tegenwoordig is kleuteronderwijs (groep 1 en 2) een begrip, maar dat is lang niet zo geweest. Tot 1955 viel deze vorm van onderwijs buiten de wetgeving en kende als bijnamen fröbelschool of bewaarschool.


Deze toch wat denigrerende klank drukte vooral de functie uit en het kleuteronderwijs bleef in die tijd bestaan bij de gratie van liefdadigheid. Na 1945 kwam er in Nederland meer aandacht voor deze vorm van onderwijs. In 1955 kwam er een keerpunt en werd het kleuteronderwijs bij wet geregeld, bedoeld voor kinderen van vier tot zes jaar. Onder leiding van minister Cals kreeg het kleuteronderwijs de erkenning die het verdiende. Door de wet werden financiële en onderwijsinhoudelijke zaken geregeld en kwam er een einde aan de liefdadigheid. De behoefte aan kleuteronderwijs was groot en overal werden kleuterscholen gesticht. De tijd dat kinderen zonder kleuterschool in de eerste klas (nu groep drie) kwamen was daarmee voorbij. Voor Venray betekende dit dat kinderen van vier tot zes jaar op de bewaarschool aan de Maasheseweg werden geplaatst. De foto hierboven dateert van november 1956 en laat een lokaal van de kleuterschool aan de Maasheseweg zien, waarin juffrouw Jacqueline van den Munckhof
voorleest.


Juffrouw Jacqueline van den Munckhof was een van de kleuterleidsters die werkzaam was op de 'fröbelschool' aan de Maasheseweg. Zij begon daar begin vijftiger jaren en werd in staat gesteld de opleiding tot kleuterleidster bij de Zusters van Liefde te volgen in Venlo. In 1954 slaagde ze voor de akte kleuterleidster, maar draaide eigenlijk al volledig mee als kleuterleidster. Toen ze in 1958 met de meester van de jongensschool Teng van den Heuvel trouwde, volgde meteen ontslag. Het was in die tijd regel dat een getrouwde vrouw geen betaalde baan had. Af en toe werd ze bij een tekort tijdelijk ingezet, maar ook dat stopte toen zijzelf kinderen kreeg. Jacqueline werd voor diverse scholen gevraagd zoals de Sint Annaschool achter de Vredeskerk, de Vredepeel en later de Dr. Poels school. Hier maakte ze de overgang naar het basisonderwijs mee; de kleuterleidster werd leerkracht. Na 45 jaar in het onderwijs werkzaam te zijn geweest nam Jacqueline van den Heuvel in 1996 afscheid van het onderwijs en ging met pensioen. Achter de geraniums zitten is echter geen optie voor haar. Zo heeft ze onder anderen meegewerkt aan het Venrays spreekwoordenboek, was actief voor het Freulekeshuus, de Archeologische werkgroep Venray en maakte zich tot maart 2019 verdienstelijke als bestuurslid van Veldeke Kring Venray. Op de jaarlijkse ledenvergadering kreeg hiervoor, dik verdiend, de gouden erespeld van Veldeke Limburg opgespeld door voorzitter Christine van Basten-Boddin. Op 1 maart 2022 werd ze trotse overgrootmoeder van Sofie Kamphuis.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.


 Werkgroep Oude Foto.