Vervolg pagina 4

'Verbeteren, borgen van goed woon- en leefklimaat lastiger'

Venray | Toen de combi-luchtwasser bij varkensbedrijven zijn intrede deed, hielden gemeenten daar rekening mee bij het verlenen van vergunningen. Maar de WUR constateerde in 2010 al dat die wassers ondermaats presteerden. De WUR kwam erachter dat de gemiddelde geurverwijdering van combi-wassers slechts 40 procent bedroeg, de helft van het verwachte reductieniveau van 81 procent. Voor ammoniak was het verwijderingsniveau 59 procent, meer dan een kwart lager dan het verwachte prestatieniveau van 85 procent. Naar schatting is 45 procent van alle in gebruik zijnde luchtwassers combi-wassers, zegt de WUR.


Indien met de 'rooskleurige' Duitse meetgegevens is gewerkt, wat betekent dat dan voor de geurhinder in Venray en voor de volksgezondheid? Want ook de emissie van bijvoorbeeld fijnstof zou groter zijn dan gedacht.

"Door de aangescherpte emissiefactoren wordt de berekende voor- en achtergrondbelasting van geur op diverse plaatsen hoger", laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. "Daardoor stijgt het aantal overschrijdingen van de cumulatieve (bij elkaar opgetelde, red.) en individuele geurnormen. Het gevolg is dat daarmee ook de opgave om de doelstellingen uit de Omgevingsvisie Venray te realiseren groter is geworden. Doe opgave is het verbeteren en borgen van een goed woon- en leefmilieu voor omwonenden van veehouderijbedrijven en een afname van het aantal overlastlocaties." 


Wat kan de gemeente voor omwonenden van stallen betekenen nu die al jaren met veel meer overlast te maken hebben dan aanvankelijk is berekend? 

"De bedrijven die een vergunning hebben voor combi-luchtwassers op basis van de oude emissiefactoren behouden deze vergunningsrechten. Omdat de rijksoverheid verantwoordelijk is voor het vaststellen van deze emissiefactoren heeft de minister destijds aangekondigd om te onderzoeken welke maatregelen er kunnen worden genomen om de emissie bij deze bedrijven alsnog te verminderen. Dit heeft zover bekend geen gevolg gekregen. Wel kunnen we vaststellen dat de stallen van een aantal deelnemers aan de Saneringsregeling Varkenshouderij een combiwasser hadden. Door het beƫindigen van deze bedrijven is deze emissie verdwenen."


Met wat voor luchtwassers worden de huidige nieuwbouwstallen uitgerust en hoeveel in Venray zijn er dat inmiddels?

"Ook nu worden nieuwbouwstallen met biologische, chemische of combi-wassers uitgerust. Wat betreft de geurberekening bij combi-luchtwassers, hierbij wordt uitgegaan van de aangepaste emissiefactoren met een lager geurrendement. Om hoeveel stallen het in Venray gaat, is nu niet bekend."