In Venray negentig veebedrijven met omstreden filters

VENRAY | Het tv-onderzoeksprogramma Zembla (BNN/VARA) zond de afgelopen weken het tweeluik Stank en strijd in Deurne, de Brabantse buurgemeente van Venray, uit. In het tv-programma wordt onder meer uitgelegd dat de Wet geurhinder en veehouderij niet deugt en dat de combi-luchtwassers, waarvan er ook in Venray tientallen staan, veel minder effectief zijn dan werd aangenomen. Die nieuwe filters zouden moeten leiden tot een afname van emissie en geur, maar de stank blijkt te verdubbelen. 


Door Henk Baltussen


Van dit probleem is de overheid volgens Zembla al vanaf 2010 op de hoogte, maar die stelt pas in 2016 een vervolgonderzoek in. Ondertussen worden volgens Zembla nog steeds subsidies verstrekt voor de bouw van die combi-luchtwassers op basis van verkeerde aannamen en onjuiste meetgegevens. Het gevolg is dat veel omwonenden van varkensstallen in meer stankoverlast zitten dan wettelijk is toegestaan. Pas in 2018 past de overheid het geurrendement van de filters aan. Maar omdat het Rijk zegt niet te kunnen ingrijpen in bestaande vergunningen, hebben omwonenden van varkensstallen daar op dit moment niets aan. Naar aanleiding van het tweeluik van Zembla enkele vragen van Peel en Maas  voor de gemeente Venray.


Is de gemeente van bovenstaande op de hoogte en kan worden aangegeven hoeveel varkensbedrijven in Venray met combi-luchtwassers werken?

De gemeente zegt op de hoogte te zijn van het rapport Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen, dat op 3 april 2018 uitkwam. Ook is de gemeente op de hoogte van de discussie die dit landelijk en lokaal opriep. In de gemeente Venray zijn ongeveer 90 veehouderijen met één of meer vergunde combi-luchtwassers.


Zijn de vergunningen die zijn verleend aan Venrayse bedrijven met combi-luchtwassers, gebaseerd op de te rooskleurige meetgegevens? (De eerste (Duitse) meetgegevens van combi-luchtwassers gaven aan dat het rendement ongeveer 80 procent is, Wageningen University & Research (WUR)  kwam na enkele proefmetingen niet hoger dan 40 procent.)

Bij het verlenen van de vergunningen voor combi-luchtwassers hanteert de gemeente de factoren zoals die zijn vastgelegd in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) en de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv), laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. 'Als gevolg van het evaluatierapport zijn lopende aanvragen destijds stilgelegd om de aanvragen aan te vullen met nieuwe informatie en berekeningen. Sinds de gewijzigde geur emissie factoren bij wet zijn vastgesteld (op 20 juli 2018) worden deze nieuwe factoren gebruikt'. 


Lees verder op pagina 5.