Enquête onder inwoners en ondernemers

Onderzoek naar georganiseerde criminaliteit in buitengebied

VENRAY | Hoe staat het met de georganiseerde criminaliteit in het Venrayse buitengebied en wat is daaraan te doen? Dat is de intentie van de enquête die onder inwoners en ondernemers op het platteland is verspreid. In totaal acht gemeenten voeren de peiling uit. De bedoeling is dat de resultaten van het onderzoek eind dit jaar bekend zijn en dat er vervolgens een plan van aanpak komt. 


Door Henk Baltussen


Enkele weken geleden ontvingen de 'plattelanders' de eerste brief met de enquête. Een uitvloeisel van een intentieverklaring die de Noord-Limburgse gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray in oktober 2021 met elkaar aangingen.  De verklaring was tevens het startsein voor de Aanpak Veilig Buitengebied (AVB), om daarmee de veiligheid in het Noord-Limburgse buitengebied te vergroten. Deze aanpak maakt onderdeel uit van de Regiodeal Noord-Limburg. Het project wordt begeleid door het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht dat de enquête samenstelde.

De AVB-werkgroep besloot onlangs een tweede brief met enquête te sturen. "In de werkgroep is besloten om de enquête, die openstond tot 31 maart, langer uit te zetten om ook iedereen die de vragen nog niet heeft ingevuld en ingeleverd een kans te geven", laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. "Dit is dan ook de reden waarom er opnieuw een brief is gestuurd waarin de nieuwe datum van 12 mei wordt aangekondigd."

Eind dit jaar moet er een plan van aanpak liggen

Daarmee is de deadline voor het inleveren van de enquête inmiddels verstreken. 

Georganiseerde criminaliteit weet de weg naar het platteland steeds beter te vinden, stelt de gemeente samen met de AVB-werkgroep in de brief. 

De uitgestrekte gebieden met veel leegstaande schuren en stallen lenen zich prima voor louche praktijken, zoals wietteelt en ander manieren van drugsproductie. Ook leent het platteland zich goed voor de opslag van (gestolen) goederen. 

Een en ander heeft tot gevolg dat criminelen zich regelmatig ophouden in het gebied, wat de veiligheid van de inwoners en ondernemers niet bevordert. De acht gemeenten stellen dat een effectieve aanpak van criminaliteit en onveiligheid alleen kan als de bewoners, (agrarische) ondernemers, politie, brandweer, gemeente en andere betrokken partijen in het buitengebied samen optrekken. 

Hun visie op veiligheid kunnen samen worden afgestemd en in het verlengde daarvan kunnen afspraken worden gemaakt over de aanpak ervan. Daarom willen de verschillende partijen structureel gaan samenwerken aan een toekomstbestendige aanpak van de veiligheidsproblemen in het buitengebied. 

"De uitkomst van de enquête is rechtstreeks van invloed op de acties, aanpassingen en eventuele maatregelen die genomen gaan worden in het buitengebied", laat de woordvoerder weten. 

Hoe het staat met de georganiseerde criminaliteit in het Venrayse buitengebied, daarover is bij de gemeente weinig bekend, leert navraag. "Op dit moment wordt op basis van de enquête en een uitvraag bij politie, gemeente en brandweer informatie verzameld om te komen tot een veiligheidsanalyse", laat de woordvoerder weten. "Deze eerste veiligheidsanalyse kan ons meer vertellen over de georganiseerde criminaliteit in het Venrayse buitengebied."

Weinig bekend over criminaliteit in het buitengebied

Is het voor de gemeente Venray een optie om in de toekomst helder te hebben wat er zich allemaal in de afzonderlijke leegstaande loodsen, schuren en andere gebouwen op het platteland afspeelt?

De woordvoerder: "Op basis van de veiligheidsanalyse wordt in samenwerking met het CCV een plan van aanpak, een zogenaamde maatregelenmatrix, opgesteld. Dusdanige afspraken met eigenaren zouden hier onderdeel van kunnen zijn, maar dit wordt op basis van de uitkomsten van de veiligheidsanalyse nader bepaald."


Wanneer worden de resultaten bekend en wat is dan het vervolg? 

De woordvoerder: "Het streven is in het vierde kwartaal van dit jaar de maatregelenmatrix klaar te hebben. De veiligheidsanalyse vormt de basis voor het plan van aanpak. In de eerste plaats vat het plan samen hoe de huidige veiligheidssituatie is en welke problemen zijn geconstateerd. Vervolgens worden de doelstellingen, maatregelen en activiteiten gedefinieerd om criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid te behouden en, waar nodig, te verbeteren." 


Verdachte personen

Een ondernemer in het Ysselsteynse buitengebied (hij wil anoniem blijven, zijn naam is bij de redactie bekend) laat weten de enquête te hebben ontvangen, maar hij heeft verder niets heeft gedaan met de vragen. "Ik ben halverwege gestopt ze te beantwoorden. Waar ben ik mee bezig?, dacht ik. De politie weet precies wat zich hier afspeelt. Er rijden hier vaak verdachte personen door de straten. Diesel wordt met regelmaat gestolen, spullen gejat zoals grasmaaiers of bijvoorbeeld de aluminium spuitkoppen worden van beregeningsinstallaties afgehaald. De politie kan er verder niks mee, hoor je dan. Veel ondernemers doen daarom al lang geen aangifte meer. Ze calculeren diefstal gewoon in, ze staan er alleen voor. De politie weet ook waar criminelen op het platteland zitten. Of waar ze in een dorp of woonwijk zitten. Als dat met de gemeente wordt afgestemd, waarom dan zo'n enquête waar weer veel tijd en geld in gaat zitten, terwijl de criminelen hier ondertussen hun gang blijven gaan?"