Joekskapel Kei d'r Nève is klaar voor het jubileum.
Joekskapel Kei d'r Nève is klaar voor het jubileum. Foto: Rikus ten Brücke

Kei d'r Nève viert jubileum

Geijsteren | Joekskapel Kei d'r Nève bestaat dit jaar 44 jaar en dat jubileum wil het muzikale gezelschap graag vieren. Het jubileumfeest staat gepland op zondag 22 mei en wordt gevierd op het erf van hoveniersbedrijf Henk Lomme aan de Oostrumseweg in Geijsteren. "In de ochtend trekken we in een optocht van De Kei in Geijsteren naar het feestterrein. We hopen op een mooie stoet met veel mensen", vertelt Wim Kunen van joekskapel Kei d'r Nève enthousiast.


Kunen is als enige al 44 jaar lid van de joekskapel. Samen met Theo Alards, grote animator bij de oprichting van de joekskapel, en Roel Groetelaers, onder meer fanatiek lid en bespeler van de bas, haalt hij herinneringen op en kijkt hij vooruit op de feestdag. "Het was zo dat de hofkapel van Wanssum tijdens de carnavalsoptocht door Geijsteren moest spelen op onze prinsenwagen, want wij hadden geen eigen joekskapel", vertelt Alards. "Dat vonden we niet meer kunnen en toen heb ik samen met wat anderen de kar getrokken om een eigen joekskapel op te richten. Dat is gelukt. Zelf ben ik meerdere jaren lid geweest.”

Veel kapellen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Daar heeft Kei d'r Nève vooralsnog geen last van. De kapel bestaat uit een mooie mix van jonge leden en ervaren krachten. "Dat is onze kracht ook, denk ik", vertelt Groetelaers. "We hebben samen ontzettend veel plezier. De repetities worden goed bezocht en muziek maken is bijna bijzaak. Er zijn repetities waarbij we maar een paar nummers spelen, maar wel héél veel lachen."

De meeste leden kunnen geen noten lezen, maar met een handig foefje is dat opgelost. "Veel muzikanten spelen met nummertjes onder de noten, zodat ze weten welke ventielen ze moeten indrukken", zegt Kunen met een lach. Kunen geeft toe dat hij wel eens aan stoppen heeft gedacht, maar zodra die gedachte opkomt, mist hij de joekskapel. "Het is echt mijn passie en ik haal er nog altijd veel plezier uit. Onze inzet wordt gewaardeerd door het dorp en ook door de onze carnavalsverenging De Keieschieters."

Na aankomst op het feestterrein wordt de regie zondag overgenomen door verschillende joekskapellen uit de regio. Net op Tied (Maashees), De Wiendzäk (Wanssum) en Krom dur d'n bocht (Leunen) verschijnen op de planken. Hun optredens worden voorafgegaan door een optreden van de Meuleblechkapelle. Zij spelen Duits-Böhmische blaasmuziek. Daarna neemt feestformatie Naachtwaerk! het stokje over. Tussentijds betreedt ook Bjorn Poels nog het podium. Hij treedt op samen met Suzan Spreeuwenberg. "We nodigen iedereen vanaf 11.30 van harte uit om te komen kijken en luisteren. We zorgen uiteraard voor een hapje en een drankje."

Afbeelding
Joekskapel Kei d'r Nève tijdens de optocht in 1983.