Voorlichting over babbeltrucs

Venray | Jaarlijks worden er honderden mensen opgelicht door mensen die op een geloofwaardige manier, het vertrouwen van de burger winnen.


Ze gebruiken trucs via telefoon, laptop of PC om persoonlijke gegevens te achterhalen en daar misbruik van te maken. Buiten de grote emotionele schade loopt de financiële schade vaak in de duizenden euro’s. Daarom vindt er op woensdag 8 juni een voorlichtingsavond plaats in Bibliotheek Venray. In principe kan iedereen slachtoffer zijn maar vaak zijn ouderen en soms ook kwetsbare mensen het slachtoffer, omdat die doorgaans goed van vertrouwen zijn en minder kennis hebben van computers en digitale communicatie.

De voorlichtingsactiviteit, georganiseerd door BiblioNu, is in nauwe samenwerking met de gemeente en politie. De presentatie is in handen van Har Timmermans. Hij is sinds 2007 nauw betrokken bij voorlichtingsactiviteiten met betrekking tot inbraakpreventie, babbeltrucs en digitale criminaliteit. Er is aandacht voor de diverse manieren waarop criminelen misbruik maken van het vertrouwen. Deze situaties zijn gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk. Er wordt vertelt hoe alert te zijn op mensen die proberen op te lichten en wat je moet dan als je ondanks voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer bent geworden van oplichtingspraktijken. De deelnemers leren situaties herkennen en leren wat te doen bij verdachte zaken op telefoon, laptop of computer. Na de voorlichting van Har Timmermans gaat Hein Salentijn, beheerder van overkoepelende buurtpreventiegroepen in de gemeente Venray, vertellen over buurtpreventie (opstarten van WhatsApp-groepen). De gratis voorlichtingsavond begint om 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden via www.biblionu.nl of telefoon (0478)581970.