65 hoog-laag-bedden Lviv

OIRLO | De Oirlose pluimveehouder Piet Classens gaat onverdroten verder met het actievoeren voor het door oorlog geplaagde Oekraïne. Eind deze maand levert hij 65 ziekenhuidsbedden af in Lviv, een stad in westelijk Oekraïne op zo'n 80 kilometer van de Poolse grens. 


De hoog-laag-bedden zijn afkomstig van een Genneps verzorgingshuis. "Mij werd verteld dat die bedden ter beschikking kwamen, waarna ik meteen heb aangeboden ze naar Oekraïne te transporteren. Door de oorlog is op alle fronten hulp welkom. Omdat ik in Oirlo een kleine dertig vluchtelingen opvang, weet ik waar het vooral aan schort. Er woont hier nu iemand die in contact staat met hulpdiensten in Oekraïne. In Lviv blijken ze heel goed ziekenhuisbedden te kunnen gebruiken. In die stad wonen zo'n 800.000 mensen, maar omdat het daar nog redelijk veilig is en daarom veel vluchtelingen naar die stad komen is dat aantal misschien wel gegroeid naar anderhalf miljoen. Met een grote truck verhuizen we de bedden ernaartoe."

In Lviv was het lange tijd relatief rustig. Op 4 mei werd de stad na weken weer gebombardeerd. Russische raketten zorgden er onder andere voor dat ziekenhuizen zonder stroom kwamen te zitten. Ook verschillende water- en stroomvoorzieningen werden geraakt. Het was de hevigste aanval op de stad sinds het begin van de oorlog, zo luidden de berichten. 

"We brachten eerder al enkele noodaggregaten ernaartoe", zegt Classens die inmiddels al drie opleggers met een keur aan goederen naar het getroffen land bracht. "In een grote loods wordt alles opgeslagen. Maar die begon vol te raken met spullen die we vooral in Venray en omgeving wilden gebruiken in gebouwen waar vluchtelingen worden opgevangen. Ik kan zo een gebouw met zestig kamers inzetten. Heb dat ook aan de gemeente laten weten. Maar ik hoor maar niets, dus zijn de goederen naar Oekraïne gegaan. Die spullen kunnen gericht naar plaatsen worden gebracht waar ze van pas komen. Die info krijgen we van de vluchtelingen die in Oirlo worden opgevangen. Zij hebben dagelijks contact met hun thuisland." Classens geeft ook zeven Oekraïnse kinderen onderdak. Zij gaan in de Venrayse wijk Brukske naar school, naar de Krokodaris.