Afbeelding
Foto: Eigen foto

'Hoop op leuke en lekkere gerechten'

Venray | Er is een nieuw kookboek in wording. Dat 'gonst' al een tijdje door Venray. Met het ontwerpen en samenstellen van het kookboek Venrayse Favorieten zetten de Rooyse Ladies, in samenwerking met PLUS Guido van Dijck, ruim 50 Venrayse amateurkoks aan de slag. Zij worden daarbij geholpen door een aantal Venrayse topkoks. Hun expertise en passie voor smaak zijn een inspiratie voor het kookboek Venrayse Favorieten. Maar wie zijn nou die topkoks? De komende tijd stellen wij hen graag aan u voor. 


Als tweede kok in het rijtje, zetten we Bas Vermeulen, chef-kok van Eetcafé De Uitmarkt, in 'the picture'. Bas werkt inmiddels al ruim 20 jaar als kok en heeft het vak, zoals velen van zijn collega-chef-koks, geleerd door te kijken naar wat zijn moeder en oma vroeger bereidden in de keuken. "Wat mijn moeder maakte was gewoon het lekkerste." Zo heeft hij de smaak van lekker eten te pakken gekregen.

Voor hem stond al heel jong vast dat hij kok wilde worden. Daarom is hij na het tweede jaar op het Raayland College geswitcht naar de koksopleiding bij De Hamert. Bas vindt het fijn om zelf met eigen handen het eten te bereiden en dat andere mensen daarvan kunnen genieten.

Hij staat dan ook het liefste zelf aan het fornuis zodat hij de controle kan houden over wat uitgeserveerd wordt. Het moet goed zijn! Mensen moeten er blij van worden. Dat geldt voor iedereen, elke bezoeker moet ervan genieten. Bas heeft hiervoor lange tijd bij De Rooijerie gewerkt. Doordat daar met een open keuken werd gewerkt, die naast de ingang lag, heeft hij vele bekende Nederlanders zien komen en gaan.

Hij heeft met name leuke herinneringen aan de cabaretiers die voor hun schouwburgvoorstelling kwamen eten. Toen op enig moment een sterren-kok in het restaurant zat, werd hem gezegd: "Nu moet je wel extra je best doen!", waarop zijn antwoord luidde "Helemaal niet, ik kook net zoals anders"! Dat typeert Bas. Als het even kan, probeert hij graag lokale ondernemers te betrekken bij het samenstellen van zijn gerechten. "Hoe mooi is dat, als je elkaar kunt helpen, het liefst met boeren of leveranciers uit de eigen omgeving."

Zoals veel mensen in de horeca, eet Bas helaas weinig thuis. Maar als hij thuis eet, dan laat hij zich graag verrassen door zijn vrouw, het liefst met 'gewone Hollandse kost' met een mooi stuk eerlijk vlees op zijn bord. Toen Bas zijn vrouw Wendy leerde kennen en zij hoorde dat hij kok was, was ze de eerste keer dat ze voor hem kookte heel zenuwachtig. Zij koos voor: een gehaktbal, aardappelen met jus en bloemkool met melksaus. Op dat moment heeft ze Bas ‘binnengehaald’. Hij is niet de persoon van de fijne culinaire opmaak. Hij vindt het bereiden van maaltijden in het eetcafé fijn. “Hier kan ik aan de slag met toegankelijke menu’s, wordt de kaart regelmatig aangepast en kan ik mijn creativiteit erop los laten.”

Ook Bas vroegen we wat hij hoopt te zien in het kookboek vol Venrayse favorieten: "Ik hoop op leuke en lekkere gerechten waar een mooi verhaal aan vastzit." Dat was natuurlijk wel de opzet van het kookboek Venrayse Favorieten. Maar hoe die verhalen eruitzien, dat blijft nog een verrassing voor de lezers.