Midden op de foto het oude gemeentehuis van Wanssum.
Midden op de foto het oude gemeentehuis van Wanssum. Foto: Werkgroep Oude Foto

Dorpsgezicht Wanssum

Wanssum | Deze foto uit 1965 laat de Venrayseweg in Wanssum zien.


In het midden op de foto staat het oude gemeentehuis van Wanssum. Het oude gemeentehuis uit 1940 werd tijdens bombardementen op 10 november 1944 volledig verwoest.


Daarvoor in de plaats kwam in 1954 het nieuwe gemeentehuis. Vanaf 2010 maakt Wanssum deel uit van de gemeente Venray en deed het gebouw dienst als Chinees specialiteiten restaurant Den Schellaert. Helaas moest dit restaurant, vanwege de Gebiedsontwikkeling Ooijen/Wanssum, in 1919 worden afgebroken.

Dorpsraad Wanssum en Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum wilden echter niet het hele gebouw verloren laten gaan en sloegen de handen ineen om het torentje te redden.

Het torentje werd zorgvuldig van het pand verwijderd en bewaard. In 2020 kreeg de toren een plek in de oude Maasarm. Het zal zelfs bij hoogwater nooit kopje-onder gaan.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Gerard Kruijsen. Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.