Afbeelding
Foto: MARCEL AERTS

Venray | Muziek en kunst worden vaak samen onder de noemer ‘cultuur’ geplaatst, maar toch vaak als aparte disciplines gezien. Waar ligt de grens? Kunnen deze disciplines naadloos samengaan of juist niet?

Venray | Muziek en kunst worden vaak samen onder de noemer ‘cultuur’ geplaatst, maar toch vaak als aparte disciplines gezien. Waar ligt de grens? Kunnen deze disciplines naadloos samengaan of juist niet?


Toen ik op de kunstacademie zat werd de grens tussen beeldende kunst en muziek al vaak opgezocht. Zo werden er albumhoezen geschilderd voor punkbandjes uit de omgeving, ontstonden er performances over de samenhang tussen deze twee disciplines en werden er kunstwerken gemaakt van muziekinstrumenten (of andersom).


Voorbeelden uit de cultuurgeschiedenis zijn er ook genoeg: De Beatles vroegen in 1967 aan kunstenaar Peter Blake of hij hun (revolutionaire!) albumhoes wilde ontwerpen. Dat deed Blake, en wanneer we aan Sgt. Peppers denken, popt diezelfde hoes nog altijd in onze hoofden naar boven. Er zijn ook hedendaagse muzikanten die muziek mixen met beeldende kunst. Stromae’s nieuwe album ‘Multitude’ bijvoorbeeld: Paul van Haver grijpt enthousiast terug naar de oude Franse chansons, maar benaderd al zijn muziek en videoclips ook als moderne kunstwerken.


Andersom wordt de mix van kunst en muziek ook vaak ingezet om beelden te versterken. Zo liet Piet Mondriaan zich voor zijn ‘Victory Boogiewoogie’ enorm inspireren door (je raad het al) de Amerikaanse muziekstijl Boogiewoogie. Kunstenaar Wassily Kandisky zag kleuren in muziek, en gaf zo hele composities weer. Een van mijn favoriete voorbeelden is dan ook pop-art-kunstenaar Andy Warhol.

Hij zocht dat dunne lijntje tussen muziek en kunst ook op, en hij ontwierp als het ware een Avant-Garde muziekgroep die in eerste instantie niet zoveel commercieel succes boekte. Nu staan ze bekend als een van de meest vooruitstrevende en invloedrijkste rockgroepen allertijden: The Velvet Underground.


Kunst en muziek verbinden, zo ook met elkaar. De popcultuur laat ons zien dat kunst en muziek dan wel aparte disciplines zijn, maar dat ze ontzettend goed hand in hand kunnen gaan en tot de grootste meesterwerken in de cultuurgeschiedenis kunnen leiden.