De aanwezigen luisterden aandachtig naar een van de sprekers.
De aanwezigen luisterden aandachtig naar een van de sprekers. Foto: Rikus ten Brücke

Herdenkingsbijeenkomst kerkhof

Venray | Op Venray War Cemetery, de Engelse begraafplaats, kwamen op woensdag 4 mei zo'n 250 mensen samen voor een ingetogen maar intieme herdenkingsbijeenkomst in het kader van Dodenherdenking. De herdenking was online te volgen voor geïnteresseerden die de reis naar Venray niet konden maken.


Er werden kransen gelegd en verschillende sprekers spraken de aanwezigen toe. Om 20.00 uur was het twee minuten stil en werden er kransen gelegd. De herdenkingsbijeenkomst werd mede opgezet door Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery. De stichting kijkt met een goed gevoel terug op de herdenking. "We zijn onder de indruk van de vele bloemen die geplaatst zijn op de begraafplaats en het grote aantal bezoekers. Met zijn allen hebben we bereikt dat de 'mannen van Venray' weer actief herdacht en herinnerd worden", laat de organisatie in een bericht weten.

De graven op het Engelse kerkhof zijn inmiddels allemaal geadopteerd. Het is voor het eerst dat er een fysieke herdenkingsbijeenkomst kon worden georganiseerd, terwijl de graven allemaal zijn geadopteerd. De adoptanten hebben als taak om onder meer informatie over de overleden soldaten te zoeken. Dat kunnen verhalen zijn, maar ook foto's. Veel foto's van gesneuvelde soldaten werden ook bij de graven geplaatst. Op die manier krijgen de gevallen soldaten een gezicht. 

Het overgrote deel van de militairen die in Venray begraven liggen, kwam om het leven tijdens de bevrijdingsacties in Midden- en Noord-Limburg, waaronder vele slachtoffers van gevechten bij Overloon en Venray. Ook bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen die in de regio met hun toestellen waren gecrasht, vonden er hun laatste rustplaats. Na de bevrijding zetten de geallieerden hun opmars in Duitsland door en werden soldaten die aldaar sneuvelden met regelmaat in Venray begraven.

De gesneuvelde militairen zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw Zeeland, Australië, maar ook uit Polen. Een burgergraf is van een Britse oorlogscorrespondent. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding