Afscheid nemen van kerk die slaapt

Castenray | De parochie van Castenray neemt zaterdag afscheid van de Matthiaskerk die in de slaapstand is gezet. Als een eerbetoon aan al die vrijwilligers die zich in de achterliggende jaren hebben ingezet voor de parochie draagt pastoor Huub van Horne een laatste mis op.


Sommigen kregen zo nu en dan een dankjewel maar velen waren anoniem of op de achtergrond bezig in de kerk, laat Van Horne weten in het dorpsblad De Schans. De pastoor noemt kosters, acolieten en misdienaars, lectoren en de twee koren (mannen en vrouwen), de bloemendames die de kerk versierden, de kerkpoetsers. Vrijwillige besturen zorgden voor onderhoud en behartigden technische zaken, voor de actie Kerkbalans spanden jaarlijks een zevental vrijwilligers zich in. Inwoners vormden een groenploeg voor het kerkhof en het terrein rond de kerk en pastorie. Er was een jongerenkoor, gezinswerkgroep en een zorggroep. Van Horne zal best nog wat parochianen vergeten. Om geen scheve gezichten te krijgen, zoals Van Horne het zegt, heeft het kerkbestuur enkele oproepen gedaan aan inwoners zich aan te melden voor een afscheid. "Voor een dankjewel namens de parochie", zegt Van Horne. "Door corona was het niet mogelijk afgelopen december iets te organiseren rond het slapend worden van onze kerk." De kerk is nu nog open voor bijzondere gelegenheden als een begrafenis of een doopsel, reguliere diensten worden er niet meer gehouden.

Dat zaterdag 14 mei de dankdienst wordt gehouden, is niet geheel toevallig. Het is tevens de dag van patroonheilige Sint Matthias.