Tonnen extra voor dorpshuis wordt 31 mei hamerstuk

VENRAY | Er moet 815.000 euro worden bijgelegd om de multifunctionele accommodatie (mfa) Hoek/Lier bij de sportvelden in Merselo te kunnen bouwen. Komt dat geld er niet, dan is de kans levensgroot dat het project moet worden afgeblazen. Daarom kan de politiek niet anders dan weer de portemonnee trekken, zo werd dinsdagavond tijdens de commissievergadering duidelijk. 


Door Henk Baltussen


In 2019 stemde de raad in met het plan, maar de kosten zijn hoger dan in 2019 werd verwacht. Weer moet dus de portemonnee worden getrokken, want ruim een half jaar geleden legde de gemeente Venray al 550.000 euro extra bij. De belangrijkste oorzaken zijn explosieve stijgingen van bouwkosten, zoals materialen en grondstoffen. Voor dit besluit bedroegen de verwachte bouwkosten van de school 2.052.573 euro en voor het dorpshuis (het verenigingsdeel) 846.666 euro. Het schooldeel wordt nu verhoogd met 520.000 euro naar 2.572.573 euro, de bouwkosten van het dorpshuis stijgen met 295.000 euro naar 1.141.666 euro, wat een totaalbedrag oplevert van ruim 3.710.000 euro. Of het hier bij blijft, vroegen commissieleden zich af. "Ik heb geen glazen bol", zei wethouder Chantal Nijkerken. "We gaan nu uit van sober en doelmatig bouwen." Nijkerken zei ook dat het project al in een zo vergevorderd stadium zit, dat opschorten geen optie meer is.

Martin Wijnhoven vond het nogal wat dat het dorp met ruim duizend inwoners 85.000 euro extra moet gaan opbrengen. "Dat is een behoorlijke opgave. Maar zijn we er dan ook?" Het CDA-raadslid vroeg zich tevens af of het wel reëel is vast te houden aan de opleverdatum van het mfa van juli volgend jaar.

Peter Pubben van stichting Gemeenschappelijke Accommodatie Merselo (GAM) liet weten dat die datum haalbaar is. "Als de raad deze budgetverhoging 31 mei goedkeurt, kunnen we na de bouwvak meteen beginnen. Dan kan volgend jaar het gebouw worden ingewijd."

En over eventuele prijsstijgingen wilde ambtenaar Rogér Hoeijmakers nog wel wat kwijt. "Wel of niet meer meerkosten hebben we niet meer in de hand. Prijzen stijgen per dag, de aannemer wil zich niet meer op een prijs vastpinnen. Vooral over de prijzen van staal en hout kunnen moeilijk afspraken worden gemaakt." 

Henk Bisschops (PvdA) gaf aan dat de bouw van een nieuwe school een essentieel onderdeel is van het project. "Daar kunnen we niet aan onderuit. Niet doorgaan is daarom geen alternatief. De GAM heeft de rek opgezocht, van de spreekwoordelijke gouden kranen is geen sprake meer. Het beste is nu zo snel mogelijk instemmen zodat de materialen kunnen worden aangeschaft en verdere kostenstijgingen tegen worden gegaan." 

Opleverdatum van juli volgend jaar van mfa Merselo blijft haalbaar

Wie had in 2019 kunnen bevroeden dat we in een dergelijke situatie zouden belanden, zei wethouder Nijkerken. "Oorlog, kostenstijgingen, daarom ligt dit nu voor. We vragen ook veel van de gemeenschappen. Het is misschien goed eens na te gaan hoe de Schoon door de Poort-projecten nu lopen." Schoon door de Poort werd negen jaar geleden door de gemeente Venray in het leven geroepen om de dorpshuizen te verzelfstandigen en de exploitatie ervan in handen te geven van de inwoners. Uit de commissie klonk de vraag of niet eerder met de bouw van het Merselose project begonnen had kunnen worden. Dat had misschien wel veel geld bespaard. "Het kost soms tijd om met partijen op één lijn te komen", stelde wethouder Nijkerken. "Misschien dat we in Merselo enkele weken hadden kunnen winnen. Meer niet." 

Voor de gemeenteraad van 31 mei wordt de tweede budgetverhoging voor het Merselose mfa een hamerstuk.