Politiek samenwerkingsakkoord

Worden het vier of vijf wethouders?

VENRAY | Sinds 2 mei zijn Venray Lokaal, VVD, D66, Samenwerking Venray, SP, PvdA en GroenLinks met elkaar in gesprek over een breed bestuursakkoord op hoofdlijnen. De verwachting is dat tijdens de raadsvergadering van 31 mei het akkoord wordt aangeboden en de nieuwe wethouders benoemd kunnen worden. Of er dat vier of vijf zijn, is op dit moment nog een open vraag. 


Door Henk Baltussen


Wat dat laatste betreft: Venray Lokaal-fractieleider Harold Stevens neigt meer naar vier wethouders, André van Maarschalkerwaard (GroenLinks) heeft een voorkeur voor vijf. "Maar er is nog geen ei over gelegd", zegt Van Maarschalkerwaard. "Waarom niet voor vijf gaan met elk 0,8 fte? Zou wat mij betreft een mooie optie zijn. Er wordt binnen het overleg verschillend over gedacht. Ook over de verdeling van de portefeuilles moeten we het nog hebben. We kunnen ons verhaal prima kwijt. Natuurlijk zitten er verschillen. Vooral over hoe we met het buitengebied aan de slag moeten, zijn de inzichten divers. Ook wat de invloed van de overheid hierop is komt aan bod. Wij zeggen 'durf verder te gaan in Venray'. Daarbij laten we ons niet muilkorven. Langs de zijlijn gaan staan, kan altijd nog. Maar het voelt allemaal wel goed, zeker. Uiteindelijk dient er natuurlijk wel wat op papier te komen. De wil is bij iedereen aanwezig."


Harold Stevens, fractieleider van Venray Lokaal (met zeven zetels de grootste partij van Venray), zegt het geweldig te vinden hoe het proces zich ontrolt. "We houden de dialoog vast, vullen elkaar goed aan en je merkt dat er in alle partijen veel kennis zit. Het voelt heel krachtig aan. Daarbij is de begeleiding prima, zoals van gemeentesecretaris Evert Voorn, de griffie en Mat van den Beuken (senior beleidsadviseur bij de gemeente Venray, red.)."
De formateurs Antoine Walraven en Toon van Asseldonk (beiden oud-burgemeester van respectievelijk Mill en Grave) hebben een tijd langs de kant gestaan. "De inhoudelijke gesprekken hebben we buiten de formateurs gehouden", zegt Stevens. "Nu het binnenkort over onder meer de portefeuilleverdeling gaat, sluiten ze weer aan. Hun ervarenheid op dat vlak is belangrijk. Er komt stiekem toch veel bij kijken. En vier of vijf wethouders? Ik denk nu vier, maar vijf kan ook. We moeten nog wat zaken afwegen; hoe zwaar is het, is bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt."

'Uitval van wethouders willen we voorkomen' 

"Er vallen in den lande veel wethouders uit met een burn-out. Dat willen we voorkomen. We krijgen ook info van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) over uitval. Wethouders opereren ook steeds meer regionaal." Stevens zegt dat Venray Lokaal op dit moment nog geen wethouder klaar heeft staan. Eerder al gaf oud-D66-fractieleider Daan Janssen aan wethouder namens D66 te willen worden. Ook Wim De Schryver, die als lijsttrekker VVD naar verkiezingswinst loodste, is bereid op het wethouderspluche plaats te nemen. "Maar het kan ook zomaar iemand anders worden", gaf hij eerder al aan.

De achtste partij, CDA Venray, blijft buiten de formatiegesprekken. De zeven andere partijen willen eerst een gedragsverandering zien bij het CDA, dat onder andere verantwoordelijk wordt gehouden voor de bestuurscrisis die vorig jaar zomer ontstond, nadat de wethouders Jan Loonen en Anne Thielen om moverende redenen aftraden.