De genodigden waren om 20.00 uur twee minuten stil.
De genodigden waren om 20.00 uur twee minuten stil. Foto: Jolijn van Goch

Herdenking Grote Kerk

Venray | Ook in de gemeente Venray was het op woensdag 4 mei om 20.00 uur twee minuten muisstil. Op verschillende plekken werd tijdens Dodenherdenking stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het oorlogsmonument in het Stadspark bij de Grote Kerk.


Voorafgaand aan de plechtigheden in het Stadspark vond een herdenkingsmis plaats in de Grote Kerk. Onder meer burgemeester Leontien Kompier werkte mee aan de dienst. Verder waren er gastsprekers als Abdulrahman Alsbaei, Frank Nelissen, dominee Rien op den Bouw van de oecumenische werkgroep en leerlingen van het Raayland College. Daarnaast verzorgden Fanfare Concordia uit Wanssum an de zangers Janneke Saris en Rob Zanders voor de muziek.

Na het samenzijn in de kerk vertrokken de aanwezigen in een stille tocht naar het oorlogsmonument. Burgemeester Kompier en Gerda van Stelten, voorzitter van het Oranjecomité, leden voorafgaand aan de twee minuten stilte een krans bij het monument. Ook vertegenwoordigers andere organisaties hebben een krans gelegd.

Het thema van de Nationale Herdenking dit jaar is Vrijheid in verbondenheid. Tijdens Dodenherdenking worden niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Sinds 1961 worden ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken is herdacht.

Het herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en gesneuvelden in Nederlands-Indië bij de Grote Kerk werd in 1949 opgericht en in 2020 is de gedenkplek compleet vernieuwd. Vanwege de coronapandemie werd de opening van het monument verschillende keren uitgesteld, maar in september vorig jaar werd het herdenkingsmonument officieel gezegend door deken Smeets en in gebruik genomen. Het herdenkingsmonument werd in 1956 voor het eerst voorzien van twee gedenkplaten met daarop de namen van de Venrayse oorlogsslachtoffers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding