Zorgen om glasvezel blijven bij Van Oers

Zorgen om glasvezel blijven bij Van Oers

VENRAY | Het was niet de eerste keer dat Jens van Oers zijn zorgen kenbaar maakte over het uitblijven van de aanleg van glasvezel in de kern en wijken van Venray. Dinsdag deed hij dat nog eens in de commissie Wonen. 


Door Henk Baltussen


"Het is bijzonder dat we in het binnengebied van Venray geen enkele vorm van glasvezel hebben liggen. Waarom blijven stappen daartoe uit? Ik heb in het afgelopen jaar geen enkele vorm van reclame gezien van Glasweb om mensen bijvoorbeeld te laten tekenen voor glasvezel. Of om ze te laten weten dat alleen bij voldoende handtekeningen glasvezel kan worden aangelegd. Hoe kan dat?", vroeg Van Oers aan wethouder Cor Vervoort.

In april 2020 trok het commissielid van Samenwerking Venray ook al aan de bel. Hij zei toen te merken dat een groot deel van de inwoners het vertrouwen is kwijtgeraakt dat op die locaties binnenkort glasvezel wordt aangelegd. "Bij veel is niet duidelijk waarom in de dorpen al wel glasvezel ligt. De gemeente springt daar onvoldoende op in." Toenmalig wethouder Jan Loonen zei dat de gemeente daar verder geen rol in kon spelen. 

Die rol is weggelegd voor het burgerinitiatief Glasweb Venray dat de aanleg van glasvezel coƶrdineert en tevens zorgt voor voldoende steun bij de inwoners om de aanleg gefinancierd te krijgen. Die steun is in het Venrayse centrum veel minder dan in de dorpen. Van Oers en ook Elianne Sweelssen (SP) pleitten er toen voor om dan maar de gemeente op te laten draaien voor de aanlegkosten. Daar voelde Loonen toen niets voor.

Vervoort zei dinsdag de urgentie te snappen. "Daarom blijven we in gesprek met Glasweb. Ik zou niets liever hebben dan dat we die glasvezel kunnen aanleggen. Maar Glasweb heeft de norm van het aantal handtekeningen in Venray nog steeds niet gehaald. We zijn aan het kijken hoe ze de zaak vlot kunnen trekken. Het gaat vooral over de financiƫle garantstelling. Uit strategische overwegingen kan ik er nu niet meer over vertellen."


Van Oers kon leven met het antwoord. "Er lijkt dus een beetje schot in te zitten. Ik heb zelf onlangs contact opgenomen met Glasweb om te vragen hoe het nu eigenlijk zit. Maar ik kreeg alleen een leeg antwoord. Ik hoop dat we er na de verkiezingen meer grip op krijgen en dat er snel glasvezel kan komen. Want het wordt ondertussen wel echt tijd."