De kapel van St. Anna werd gebouwd rond 1907 en is ingewijd door Eugène van Rechem.
De kapel van St. Anna werd gebouwd rond 1907 en is ingewijd door Eugène van Rechem. Foto: oude foto

Kapel St. Anna

Venray | Deze week een foto van het altaar van de kapel van St. Anna rond 1915. De kapel werd rond 1907 gebouwd en is opgetrokken in neogotische stijl, die zo kenmerkend is voor de kerkgebouwarchitectuur. De kapel werd in 1909 ingewijd door Eugène van Rechem, de algemeen overste van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria in de periode van 1889 tot aan zijn overlijden in 1943.


De kapel is een onderdeel van het hoofdgebouw, dat bestaat uit een administratievleugel, centrale keuken, het zustershuis en de kapel in de vorm van een Latijns kruis. D De kapel wordt afgedekt door een zadeldak met de noklijn haaks op het brede administratiegebouw. Het dak wordt aan de oostzijde doorsneden door het zadeldak van de transeptarm uit 1929, met lagere noklijn en dakvoet. Links sluit tegen de gevel van de kapel de lagere westelijke zijarm met bovenliggende galerij aan. Dit gedeelte was bestemd voor betalende patiënten. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. De daken hebben oorspronkelijke dakkapelletjes en het hoofddak wordt in het zuiden doorsneden door een hoge klokkentoren met spits. De gevels van het schip worden geleed door getrapte steunberen, waartussen op een hoge plint drielingvensters met hoger centraal venster, gevat in een gemetselde spitsboogomlijsting. De steunberen zijn boven de vensters verbonden door tandlijsten.


De oostelijke zijkapel telt drie traveeën met in elke travee tweelingvensters binnen een spitsboogomlijsting. De westelijke zijarm heeft een indeling met tweelichten in twee bouwlagen. De eindgevels van de kapel zijn uitgevoerd met hardsteen in de schouderstukken, met hardsteen afdekkingen en met topkruisen. De zuidelijke gevel is met een tussenlid verbonden aan het administratiegebouw. Dit tussenlid is in de eerste helft of derde kwart van de twintigste eeuw vermoedelijk gewijzigd en heeft een oostelijk portaal. In de noordelijke eindgevel een groot drielicht met niet-oorspronkelijk glas-in-lood. Hierboven een klein venster met driepasbekroning en een elektrisch aangestuurde wijzerplaat.


Het oosttransept heeft een uitgebouwd portiek met puntgevel en haakse steunberen. In alle zijden van het portiek bevinden zich deuren. Het inwendige van de eenschepige kerk bestaat uit zes traveeën afgesloten met een spits tongewelf met steekkappen en gordelbogen, gedragen door bundelpijlers met kapitelen. De scheiding tussen koor en zijkapellen wordt gevormd door bogen op zuilen met kapitelen, ter plaatse van de westelijke zijarm met een tweedelige opstand. Voor het overige is het interieur gemoderniseerd, waarbij onder meer de oorspronkelijke beschilderingen na de Tweede Wereldoorlog zijn vervangen. De priester-kunstenaar Egbert Dekkers (*1908 †1983) heeft met zijn glas-in-loodramen en zijn muurschilderingen het interieur van de kapel een totaal ander aanzien gegeven. De kapel valt onder monumentenzorg. Sinds januari 2019is de Renschdael Groep eigenaar.

Bron: Museum Psychiatrie Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.