Oproep aan raad: 'Zwicht niet voor dreigementen'

VENRAY | Tijdens het Sprekersplein van dinsdag riep Ton van Hoof van Adviesbureau Het Groene Schild de gemeenteraad van Venray op niet te zwichten voor dreigementen van de Maatschap Arts-Swinkels aan de Timmermannsweg 110 in Ysselsteyn. Dat deed hij als woordvoerder van omwonenden die al jaren strijden tegen de voorgenomen uitbreiding van de mestverwerking op dat adres. Varkenshouder Frank Arts van de maatschap kwam met een weerwoord. 


Door Henk Baltussen


In een brief aan de raad liet Arts eerder het volgende weten: 'De raad heeft aangegeven dat mestverwerkingsinitiatieven binnen de Regionale visie land- en tuinbouw Noord-Limburg passen. Ons initiatief staat daar ook op. Houdt u zich aan deze afspraak? En realiseert u zich wat de consequenties zijn als u zich niet aan deze afspraak houdt?'

Arts wil aan de Timmermannsweg 110 2.700 varkens meer gaan houden en de verwerking van de huidige vergunde 6.000 kuub drijfmest (afkomstig van het eigen varkensbedrijf) vergroten naar 31.000 kuub. Voor de 6.000 kuub heeft hij een milieuvergunning, maar de mestverwerking is nooit van de grond gekomen, omdat een dergelijke hoeveelheid niet rendabel is. Van Hoof betoogde dat de plannen van Arts haaks op die visie staan. 'Dit plan leidt tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de omgeving'.

Dat het landelijk gebied aantrekkelijker wordt, waarbij kwaliteit van wonen, werken en recreĆ«ren centraal staan, waagt Van Hoof eveneens te betwijfelen. 'Het initiatief leidt tot een extreem slechte milieukwaliteit'. En de vlakbij gelegen Natura 2000-gebieden Deurnsche Peel en Mariapeel worden er volgens de inspreker ook niet beter van. De berekeningen dat geuruitstoot met de komst van een grotere mestverwerking zou afnemen, maakt Van Hoof met de grond gelijk. 'Er zal veel meer geur worden uitgestoten dan in de oude, vergunde situatie is berekend. Er zijn verkeerde vergelijkingen gemaakt met andere mestverwerkingsinstallaties'. 

Van een fatsoenlijke omgevingsdialoog is nooit sprake geweest, zei Van Hoof. 'Dus gemeenteraad, laat u niet leiden door emoties' was het advies van de Wageningse adviseur. 

'Gemeenteraad, wees zuiver. Ik ben boer en blijf boer' 

Frank Arts nam bij het Sprekersplein zelf het woord. In een emotievol betoog gebruikte hij harde woorden. "Al die berekeningen zijn geen kloten waard. En eerder hadden we hier een verrekte goeie buurt, dat is ineens afgelopen. Ze wisten van de plannen en ik wilde daar op mijn  bedrijf met ze over praten. Tijdens verjaardagspartijtjes hadden we het er weleens over. Later hoor je dan dat ze dachten dat ik maar wat zat te zwetsen. Die dialoog met de buurt stoort me daarom 'verrekes'. De provincie is razend enthousiast over mijn plannen. De vergunning is wel wat aangepast. Ook in overleg met de gemeente. Er komen negentig tot honderd minder varkens en de mestinstallatie is wat aangepast. Dat betekent nog minder uitstoot. Maar geur is emotie. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat mijn varkens stonken. Er zijn buurlui bij die hier later zijn komen wonen en andere buren hebben zelf agrarische bedrijven. Ik voel me in de rug gestoken. Ik wil de raad zeggen: wees zuiver. Ik ben boer en blijf boer", waarna Arts met een flinke klap op tafel zijn betoog afsloot. 

Dinsdag buigen de leden van de commissie Wonen zich over de vraag of het college er goed aan doet een Verklaring van geen bedenkingen af te geven voor uitbreiding van het bedrijf van Arts. Dinsdag 15 februari besluit de raad erover. De provincie verleent uiteindelijk de vergunning.