Rechter geeft buurt gelijk, gemeente Venray naar RvS

YSSELSTEYN | De Rechtbank Oost-Brabant veegde in december een besluit van de gemeente Venray van tafel om 73 arbeidsmigranten te huisvesten in de voormalige groepsaccommodatie de Peelhaas in Ysselsteyn. Het Venrayse college vecht het besluit van de Bossche rechter aan bij de Raad van State (RvS). 


Door Henk Baltussen


Nadat de gemeenteraad ruim een jaar terug instemde met het collegevoorstel, kwamen buurtbewoners in het geweer. Vier agrariërs aan de Timmermannsweg, die hun bedrijfsvoering in gevaar zagen komen door permanente bewoning van de Peelhaas, stapten naar de rechter om het raadsbesluit aan te vechten. "De hele buurt is heel blij dat de rechter ons gelijk heeft gegeven", zegt kalkoenhouder René Arts, die pal tegenover de Peelhaas zijn bedrijf runt. "We waren toen al verbaasd dat dit zomaar mocht. De Peelhaas ligt in verschillende stankcirkels en de geurhinder gaat ver boven de norm uit. Gelukkig vindt de rechter dat ook. Afwachten nu wat de Raad van State ermee gaat doen."

Dat de arbeidsmigranten tussen verschillende veehouderijen zouden komen zitten, was destijds ook al duidelijk voor college en raad. En ook dat de toegestane geurbelasting daarbij ruimschoots wordt overtreden. Maar het college zag in de groepsaccommodatie geen geurgevoelig object en gebruikte de hardheidsclausule om de geurbelasting (die veel te hoog is, wezen berekeningen uit) te omzeilen. De gemeenteraad ging akkoord, maar was verdeeld. CDA, D66, VVD en PvdA stemden voor (vijftien stemmen), Venray Lokaal, Samenwerking Venray en ProVenray kregen met tien tegenstemmen het nakijken, evenals de buurt. 'Als het hier kan, kan het overal', lieten teleurgestelde buurtbewoners destijds in een reactie weten. En ook: 'De geurnorm is destijds opgesteld om de burgers te beschermen. Dat geldt ook voor arbeidsmigranten. Die kunnen niet kiezen om in zo'n omgeving te gaan wonen'.

In de Peelhaas in Ysselsteyn geen 73 arbeidsmigranten

Al in 2015 maakte Peelhaas-eigenaar Marcel Sniekers bekend in de leegstaande gebouwen arbeidsmigranten te willen huisvesten. In oktober 2015 werd de buurt erover geïnformeerd, in februari 2016 kreeg het gemeentebestuur de eerste bezwaren van omwonenden in de bus: 'In een gebied met geuroverlast mag immers niet worden gebouwd'. Na het positieve besluit liet de reactie van de omwonenden niets aan duidelijkheid te wensen over: 'Wij vinden het onverteerbaar dat het gemeentebestuur op deze manier omgaat met de geurhinder-verordening. Dit zaakje stinkt. Wij stappen naar de rechter'. Wanneer de RvS uitspraak doet, is nog niet duidelijk. De proces- en griffiekosten van bijna 4.500 euro komen voor rekening van de gemeente Venray.