Het centrum van Venray trok afgelopen zaterdag eindelijk weer winkelend publiek.
Het centrum van Venray trok afgelopen zaterdag eindelijk weer winkelend publiek. Foto: Henk Lammen

Winkeliers Venray opgelucht

Venray | De winkeliers in Venray konden vrijdagavond na de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers opgelucht ademhalen. Na een gedwongen sluiting van meerdere weken mocht de detailhandel afgelopen zaterdag weer de deuren openen. Ook onder meer kappers en sportscholen mochten weer open.


"Dit is toch heerlijk. We kunnen eindelijk weer met klanten praten in onze winkel en ze van dienst zijn. Dat hebben we echt gemist", reageerde Roland Bloemen van Berden Mode zaterdag enthousiast. In de Venrayse winkelstraten heerste een gezellige drukte. Winkeliers en het winkelend publiek profiteerden van de heropening. "De sluiting was weer een mentale dreun voor ons als ondernemers. We moesten echt weer zoeken naar motivatie om weer creatief onze klanten te kunnen helpen. Die motivatie moest soms echt uit de tenen komen. Daarnaast zijn we alvast begonnen met de vernieuwing van onze herenafdeling. Dat stond eigenlijk pas voor komend voorjaar op het programma."

Voor de horeca werden géén versoepelingen aangekondigd en dat was ook een nieuwe klap in het gezicht van de Venrayse horecaondernemers. Zaterdag was een deel van de horeca wel gedoogd geopend. Burgemeesters in heel Limburg stonden oogluikend toe dat cafés, lunchrooms en restaurants bij wijze van protest eenmalig tot 17.00 uur open mochten zijn. “We hebben vandaag een statement kunnen maken", aldus Gijs Schapendonk van Goesting, tevens voorzitter van Koninklijke Horecavereniging afdeling Venray.

Horecagelegenheden blijven in ieder geval tot en met dinsdag gesloten. “Maar we blijven strijdbaar. Het water staat veel ondernemers aan de lippen. We gaan dan ook strijden voor ook een versoepeling van de regels voor de horeca", vervolgt Schapendonk. Koninklijke Horeca Nederland presenteerde deze week een routekaart om zo snel mogelijk van de maatregelen af te zijn. Vanaf april zouden er volgens KHN geen maatregelen meer nodig zijn en keert het 'oude normaal' terug.

Afbeelding