Vervolg voorpagina

'Carnaval wil ik hier graag meemaken'

Venray | Al jong verhuisde Leontien Kompier van haar geboorteplaats Haarlem naar Oudorp, ook in Noord-Holland, en volgde haar ouders als tiener naar het Drentse Peize (haar vader was ondernemer in de vleessector), slaagde voor de havo in het Groningse Leek, waarna ze de pedagogische academie afrondde in Assen, waar ze dertig jaar woonde.

"Ik wist niet goed wat ik wilde. Maar wel dat ik niet voor de klas wilde staan. Nee hoor, burgemeester worden was toen nog nooit bij me opgekomen." Ze ging aan de slag bij enkele gemeenten (waaronder Vlagtwedde waar ze later terugkeerde als burgemeester) en bij de provincie Drenthe. In 2005 werd ze programmamanager Agenda voor de Veenkoloniƫn Groningen en Drenthe. Ze kreeg te maken met gedeputeerden, burgemeesters, ambtenaren en voelde zich in die functie als een vis in het water. "Ik hoorde daar van drie burgemeesters onafhankelijk van elkaar dat ik burgemeester moest worden. Daar ben ik over na gaan denken en heb gesolliciteerd toen de functie in Vlagtwedde vacant kwam. Heb geen moment de illusie gehad dat ik het zou worden. Ging onbevangen de gesprekken aan en had meer aandacht voor een studiereis naar China. Want gemiddeld heeft iemand drie sollicitaties nodig om burgemeester te worden. Voor mij was het meteen raak."

Kompier heeft drie kinderen en mag zich al een keer oma noemen. Haar familie woont in Noord-Holland. Dat ze haar dierbaren de komende maanden minder dan voorheen zal zien, doet haar zeer. Maar de tijd uitzitten in Venray, daarvan zal volgens haar geen sprake zijn. De voorbije weken heeft ze onder andere benut om kennis te maken met inwoners. "Ik loop vanaf mijn appartement door het centrum naar het gemeentehuis en word al regelmatig aangesproken. Moet me soms haasten om op tijd te komen. Het hoort erbij, Venray heeft nog die katholieke uitstraling. Kijk alleen al naar de gebouwen. En deken Smeets liep ik ook al tegen het lijf. Ik moest even denken aan Dagboek van een Herdershond. Prachtig, toch."


Haar innemende lach geeft haar een vriendelijke en charmante uitstraling. Bedaard en oplettend doet ze haar verhaal. Dat ze Venray al heeft omarmd, lijkt wat snel, maar klinkt geloofwaardig. Wel heeft ze de eerste teleurstelling al moeten slikken. Het carnaval zal ook dit jaar slechts mondjesmaat gevierd kunnen worden vanwege covid-19. "Heel jammer", zegt Kompier. "Dat had ik hier zo graag een keer willen meemaken. Ik ken het carnaval van Ter Apel, waar het grootste carnaval van het noorden wordt gevierd. Was heel benieuwd hoe dat hier gaat."


Misschien dat volgend jaar een tweede mogelijkheid zich voordoet. Want voordat Kompier als interim-burgemeester niet meer nodig is, zal het naar verwachting al begin 2023 zijn. Dat heeft vooral te maken met de raadsverkiezingen in maart. Pas daarna, als de nieuwe coalitie er is, gaat de raad met de benoeming van de nieuwe burgemeester aan de slag. Of Kompier ook gaat solliciteren?

Gezien de loftuitingen die ze nu al over Venray heeft, geen vreemde vraag. "Hierop zeg ik geen ja en geen nee. Wat leeftijd betreft kan het. Maar eerst ga ik hier voor de inwoners aan de slag", stelt ze klip en klaar. Maar een anekdote kan ze toch niet voor zich houden. "Ik weet niet of ik dit moet vertellen", glimlacht ze. "Maar mijn man las in het blad Binnenlands Bestuur over de interim-vacature in Venray. Ik wist nog van niets. Daar ga jij naartoe, zei hij plompverloren. Ik besteedde er verder geen aandacht aan. Enkele dagen later belde Emile Roemer."