Wim van Osch, Angelique Camps en Lei Heldens (v.l.n.r.) dragen hun steentje bij aan de Adviesraad Sociaal Domein.
Wim van Osch, Angelique Camps en Lei Heldens (v.l.n.r.) dragen hun steentje bij aan de Adviesraad Sociaal Domein. Foto: Antoon Jeuken

Gevraagd en ongevraagd advies

Venray | De adviesraad Sociaal Domein Venray draait nu twee jaar op volle kracht. Het dagelijks bestuur, bestaande uit onder meer voorzitter Lei Heldens en Wim van Osch (coördinator De Schil), blikt samen met Angelique Camps, lid van de netwerkschil rondom de adviesraad, terug op die periode. "We gaan de gemeente Venray vaker met ongevraagd advies voorzien. Er is al veel veranderd in de afgelopen maanden, waarin we zien dat de verbinding groeit, maar het kan op bepaalde gebieden nog veel beter", vertelt Heldens.


De adviesraad werd begin 2020 benoemd voor een periode van vier jaar. In de tussentijd hebben er binnen de raad wel verschuivingen plaatsgevonden, waarbij de kennis gegroeid is maar de focus het doel van de adviesraad hetzelfde is gebleven. Het adviesorgaan wordt ondersteund door de netwerkschil die bestaat uit burgers met kennis en ervaring op het gebied van het sociaal domein. De gemeente Venray wordt uiteindelijk door de adviesraad voorzien van gevraagd en ongevraagd advies. Zo kwamen er onder meer adviesrapporten op het gebied van kunst en cultuur, de nota grip op sociaal domein, de voorgenomen bezuinigingen op het sociaal domein en de recentralisatie van het Raayland College.

Camps is een van de professionals die meedenken met de adviesraad vanuit de netwerkschil. "Mijn expertise is de thuis- en ouderenzorg en daarin hebben we nog wat uitdagingen. Samenwerken gaat ons daadwerkelijk helpen het sociaal domein verder te verbeteren en versterken. Als we elkaar, en dan bedoel ik ook de beleidsmakers bij de gemeente Venray, beter leren begrijpen, dan kunnen we samen tot mooie uitkomsten komen. Om dat te realiseren is gezonde discussie nodig, waaruit weer nieuwe initiatieven kunnen ontstaan."

Die gedachte geeft volgens Van Osch direct het belang aan van 'de schil'. "Wij laten ons graag bijpraten door de deskundigen en als adviesraad formuleren wij uiteindelijk het advies voor de gemeente Venray. Dat is geen bindend advies, maar de gemeenteraad en het college van B en W kunnen daar wel hun voordeel mee doen. Wij ervaren de samenwerking als zeer constructief."

Vanwege de coronapandemie is er ook op het gebied van het sociaal domein veel blijven liggen. Nieuw landelijk beleid op bijvoorbeeld het gebied van de jeugdzorg wordt bij de gemeentes neergelegd en dat heeft tijd nodig. "We krijgen regelmatig te horen dat er wantrouwen vanuit de burgers is richting de overheid. Dat komt vaak door de andere taal die organisaties, waaronder gemeentes, spreken. Daar valt nog veel te winnen en daarin kunnen wij de gemeente ook voorzien van advies. Dat geeft een gevoel van verbinding en samenwerking. Op die manier kunnen we daadwerkelijk bouwen aan een omgeving waarin burgers mee kunnen en mogen bouwen", zegt Heldens.

Onder meer op het gebied van maatwerk in de zorg valt er volgens Camps nog veel te winnen. "Als we als burgers, organisatie, professionals meer vanuit de vraag durven te praten en doen, komen er passende oplossingen voor alle burgers met een hulpvraag. In het wijkcentrum in Landweert werken we dat al samen op het gebied van de ouderenzorg."

Adviesraad Sociaal Domein Venray is nu twee jaar bezig


Meer informatie op de website www.adviesraadsociaaldomeinvenray.nl.

Afbeelding