Gezin Hendrikus Hermans en Maria Hermans-Wilmssen.
Gezin Hendrikus Hermans en Maria Hermans-Wilmssen. Foto: Werkgroep Oude Foto

Gezinsfoto Hermans

Venray | Dit is het gezin van Hendrikus Hermans en Maria Hermans-Wilmssen (wed. van Paulissen) in Klein-Oirlo, rond 1919 te midden van de kinderen in de huisweide. Achter v.l.n.r.: Piet Hermans; Ciska Paulissen; Nel Paulissen; Leida Hermans. Midden v.l.n.r.: Anna Paulissen; vader Hendrikus Hermans; Jan Hermans; Marietje Hermans; moeder Maria Hermans-Wilmssen; Sjaak Hermans. Voor zittend v.l.n.r.: Toon Hermans; Harrie Hermans.


Moeder Maria Agnes Wilmssen (zo staat ze ingeschreven in de geboorteakte, maar ze was familie van Sjaan Willemssen) was eerder getrouwd met Leonardus Paulissen ('Pauwlussen' staat op de heilwens van hun huwelijk). Hendrik Hermans werd op 26 januari 1869 in Horst geboren als zoon van Pieter Jakob Hermans en Johanna Petronella Aerts. Hij trouwde op 12 april 1901 met Maria Agnes Wilmssen. Zij werd geboren in Sevenum op 10 februari 1870 als dochter van Peter Willemssen en Petronella Verstegen. Ze was de weduwe van Leonardus Paulissen, geboren op 24 december 1862.


Uit haar eerste huwelijk zijn vier kinderen geboren, waarvan een jongen als kind is gestorven. Het gezin Hermans-Wilmssen woonde in boerderij 'De Fester' ook wel 'De Grudden' genoemd. Je zou verwachten dat ‘Fester' van houtvester zou komen, maar Hendrik Hermans was landbouwer. De naam komt naar alle waarschijnlijkheid van de voornaam ‘Silvester'. In de boerderij in Klein Oirlo woonde voorheen de familie Paulissen. De vader van Leonardus was Silvester Paulissen, die getrouwd was met Anna Maria Martens. Leonardus trouwde met Maria Wilmssen en nam de boerderij over van zijn vader. Na het overlijden op 12 mei 1900 van haar man Leonardus Paulissen hertrouwde Maria Wilmssen op 12 april 1901 in Venray met Hendrikus Hermans. Hij was landbouwer, afkomstig uit Horst en ging ook in Klein-Oirlo wonen. Tijdens dit huwelijk zijn nog zeven kinderen geboren. Hendrikus nam net als zijn zoon Sjaak de naam ‘De Fester' over. Maria overleed op 13 december 1946 en Hendrik op 28 september 1924. Tegenwoordig heeft de boerderij het adres Klein Oirlo 13 en wordt deze bewoond door Ton en Patricia van de Pas. Het is thans een woonboerderij.

Bron: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray.


Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.