Leontien Kompier: "De eerste indruk van Venray? Ik sprak met betrokken en gepassioneerde mensen die vooruit willen. Dat voelt goed."
Leontien Kompier: "De eerste indruk van Venray? Ik sprak met betrokken en gepassioneerde mensen die vooruit willen. Dat voelt goed." Foto: Antoon Jeuken

Kompier kon niet, maar kwam toch

Algemeen Politiek Venray

Venray heeft je snel nodig, liet kersvers Limburgs gouverneur Emile Roemer half december Leontien Kompier telefonisch weten. Enkele uren later belde ze terug: “Het kan eigenlijk nu nog niet, maar ik stel me beschikbaar.” Enkele dagen later, op 15 december, installeerde Roemer de 63-jarige geboren Haarlemse als de eerste vrouwelijke burgemeester van Venray. “Ik kom hier niet alleen op de winkel passen.” 

Maar waarom kon het eigenlijk niet? “Ik was nog tot 1 januari waarnemer in de gemeente Langedijk (Noord-Holland, red.). Mijn eerste antwoord was dan ook ‘ik kan niet’. Maar beide commissarissen van de Koning kwamen onderling overeen dat ik eerder uit Langedijk kon vertrekken.” Roemer vertelde Kompier haar op dit moment de juiste vervanger te vinden van Luc Winants. De CDA-politicus gooide eind november de handdoek op aandringen van de Venrayse gemeenteraad die Winants belangenverstrengeling verweet en in hem, met het oog op bestuurlijke vernieuwing in Venray, niet de juiste leidsman zag. Hoe gaat Kompier met die vernieuwing aan de slag? “Dat ligt aan de raad. Na de verkiezingen in maart en de vorming van de coalitie moet dat verder duide..