De 500 asielzoekers zouden gehuisvest moeten worden in de evenementenhal.
De 500 asielzoekers zouden gehuisvest moeten worden in de evenementenhal. Foto: Antoon Jeuken

Gesprek over opvang

Oostrum | Het college van B en W van de gemeente Venray is uitermate verrast over het feit dat voormalig staatssecretaris Broekers-Knol openlijk stelt dat er in juridische zin géén sprake is van een geldige aanwijzing aan Venray voor de noodopvang van 500 asielzoekers in de Evenementenhal in Oostrum. 


In een reactie laat burgemeester Leontien Kompier het volgende weten: “Wij handelden steeds vanuit de urgentie van de aanwijzing en het acute vraagstuk om mensen in nood te helpen. Wij konden niet anders dan erop vertrouwen dat het aanwijzingsbesluit op juiste gronden is genomen, zoals we ook eerder aan het ministerie hebben bericht.”

Kompier zegt dat ze op zeer korte termijn met verschillende partijen wil overleggen over de nieuwe situatie. “Nu blijkt dat het aanwijzingsbesluit formeel geen wettelijke grond heeft, verandert de feitelijke situatie. Wij dringen aan op een overleg met de staatssecretaris op korte termijn om de ontstane situatie te bespreken. Ook willen we op zeer korte termijn met de gemeenteraad spreken over deze nieuwe situatie.”

In december kregen Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam van het Rijk te horen dat ze noodopvang voor asielzoekers moesten verzorgen. In Gorinchem worden nu ruim 200 asielzoekers opgevangen in een voormalig kantoorgebouw en in Enschede worden op een vliegveld 100 mensen opgevangen. In de gemeente Albrandswaard bij Rotterdam is de asielzoekersopvang voorlopig opgeschort. De gemeentes zijn boos over de gang van zaken. "Dat de juridische onderbouwing van het aanwijzingsbesluit gammel was wisten we al", zegt burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem tegenover de NOS. "We hebben er bewust voor gekozen om ontheemden in onze stad een veilige plek te bieden. De maatschappelijke urgentie was hoog."

De Tweede Kamerleden Jesper van Dijk (SP) en Pieter Omtzigt hebben vragen gesteld aan het nieuwe kabinet over de kwestie. Ze vragen zich onder meer af of medeoverheden voortaan nog op het Rijk kunnen vertrouwen.

Afbeelding