Patrick Kranenbroek is klaar om het water in te gaan en spot onder mee zeepaardjes en Noordzeekreeften (midden onder).
Patrick Kranenbroek is klaar om het water in te gaan en spot onder mee zeepaardjes en Noordzeekreeften (midden onder). Foto: Patrick Kranenbroek

Van steenslijmvis tot zeepaardje

Algemeen Landweert Sport Venray

De wonderlijke onderwaterwereld kent voor Patrick Kranenbroek nog steeds ontzettend veel geheimen, maar de 45-jarige Venraynaar leert Nederland onder water steeds beter kennen als enthousiast duiker en onderwaterfotograaf. In de Oosterschelde weet hij zijn weg inmiddels goed te vinden. “Onder water kom ik helemaal tot rust en ontsnap ik aan de hectiek en drukte”, zegt Kranenbroek.

Dat Nederland onder water veel moois te bieden heeft, weet Kranenbroek al langer. Toch kijken mensen vaak raar op als hij vertelt over de zeepaardjes, steenslijmvissen (foto rechtsonder), sepia’s (foto midden boven) en andere vis- en plantensoorten die hij onder water tegenkomt. “Het liefst duik ik in zout water. We hebben een seizoensplaats op een camping aan de Oosterschelde. Als we daar zijn met het gezin maak ik vaak twee duiken per dag. In de wintermaanden ga ik vaak duiken in plassen in de regio. Je kunt bijvoorbeeld in Cuijk mooi duiken in de Kraaijenbergse plassen.”