Oranjebuurt keert zich tegen hoogbouwplan WL

VENRAY | Dat in de Oranjebuurt in Venray twaalf versleten huurwoningen aan de Prins Bernhardstraat worden gesloopt voor nieuwbouw is tot daaraan toe, vindt de projectgroep Nieuwbouw Bernhardstraat. Dat daar 21 appartementen verdeeld over drie bouwlagen voor terugkomen, is onacceptabel, stelt Sjef Pappers van de projectgroep. Wethouder Jan Jenneskens wil samen met Woningcorporatie Wonen Limburg (WL) het plan hoe dan ook doorzetten.


Door Henk Baltussen  


WL en de gemeente Venray wilden vorige week woensdag tijdens de digitale bijeenkomst met de buurt niets aan het toeval overlaten. Met enkele vertegenwoordigers van WL en van de gemeente, inclusief wethouder Jan Jenneskens, zouden de vragenstellers adequate antwoorden op hun vragen krijgen.

En vragen kwamen er. Maar de WL'ers, ambtenaren en Jenneskens kregen het niet voor elkaar de deelnemers aan de webinar te overtuigen van het feit dat alleen een appartementencomplex van drie bouwlagen de sloopwoningen kan vervangen. Boosheid en frustraties domineerden de digitale bijeenkomst waaraan zo'n vijftig belangstellenden deelnamen.

Twee zaken zaten de deelnemers dwars: drie in plaats van twee bouwlagen en dat WL en de gemeente de wensen van de inwoners van de Oranjebuurt van tafel vegen. "Als ze woensdag met het voorstel van twee in plaats van drie bouwlagen waren gekomen, was de kous waarschijnlijk nu af geweest', zegt Pappers. "Een half uur voor de vergadering kregen we te horen dat in twee bouwlagen plaats zou zijn voor twintig appartementen. Dat is er eentje minder dan met drie bouwlagen. Het gaat dus om slechts één woning minder. Maar dan zijn het wel twee bouwlagen. Steeds kregen we in de afgelopen drie jaar te horen dat er naar ons zou worden geluisterd. Maar op het laatste moment blijkt dat gewoon niet zo te zijn. Aanvankelijk leek wethouder Jenneskens nog begrip te hebben voor het standpunt van de buurt. Maar daar was woensdag weinig van te merken. Hij steunt het plan van Wonen Limburg en wil dat het door wordt gezet."  

De Oranjebuurt (575 woningen) kent momenteel geen hoogbouw met een goothoogte van ten meter. De rijtjeswoningen die er nu staan meten tot aan de goot vijf meter. Daarbij zijn omwonenden van het voorziene appartementencomplex bang voor inkijk, meer schaduwplekken, parkeerproblemen en overlast waardoor de wijk er niet veiliger op wordt.

Pappers voert op korte termijn overleg met de rest van de projectgroep over de ontstane situatie. "Wij wachten het verslag van de avond af en proberen uit te zoeken hoe het plan juridisch in elkaar steekt." Pappers verwacht dat februari volgend jaar de gemeenteraad over het plan besluit."