KODE Venray: goed instrument, maar opschudden moet

VENRAY | Er moet volgens het college van Venray een brede dialoog onder de inwoners van Venray worden gehouden over de noodzaak en uitvoering van de energietransitie. De opwek van stroom door biomassacentrales in Venray moet voortaan worden meegeteld in de duurzame energietransitie, hoe moet worden omgegaan met de vijfhonderdmeterregel (de minimale afstand die tussen een dorp of wijk en een zonnepark moet zitten) en windmolens kunnen nog steeds een plek krijgen in de gemeente Venray. 


Dit zijn enkele zaken die volgens het college aandacht moeten krijgen in de aangepaste KODE Venray die volgend jaar de gemeenteraad krijgt voorgelegd. Die werd destijds in het leven geroepen om helderheid te scheppen over hoe duurzame energieopwekking (zon en wind) in Venray moet worden geregeld.

Waar is op welke locaties wat mogelijk, waar hebben ontwikkelaars zich aan te houden, hoe worden inwoners in in de processen meegenomen, welke mogelijkheden zijn er voor participatie, ofwel hoe kunnen dorpen en inwoners als tegenprestatie van de overlast in hun achtertuin mee profiteren van de opgewekte energie in hun omgeving? KODE Venray biedt handvatten om na te gaan of een plan genoeg potentie en draagvlak heeft om het vergunningentraject in te kunnen. De kode is als instrument om tot een zorgvuldige inpassing te komen goed ontvangen, is de conclusie van het college. Maar aanpassingen zijn nodig om verder te kunnen. In 2019 werd afgesproken dat in 2030 op een oppervlakte van 250 hectare zonne-energie moet worden opgewekt en de plaatsing van vier windmolens moet de doelstelling completeren.


Dat laatste is in eerste instantie mislukt omdat een windmolenproject in oostelijk Venray sneuvelde. Omwonenden waren tegen en grondeigenaren weigerden gronden ter beschikking te stellen voor de bouw van de turbines. Maar en windmolenpark elders in de gemeente Venray blijft mogelijk, laat het college weten. Aan de andere kant vielen veel vergunningaanvragen voor zonneparken in Venray in de brievenbus van het gemeentehuis. Onvoorzien was dat het stroomstation op Keizersveld de toename van de duurzaam opgewekte energie niet meer kan verwerken en de stroom verder kan leiden op het energienet. Daarvoor moet de capaciteit van het stroomstation worden uitgebreid en elders in Venray dient een nieuw stroomstation te komen.

Windmolenpark in Venray blijft mogelijk

Dat lijkt niet eerder dan 2027 voor elkaar te zijn. Tot die tijd kunnen in Venray geen grootschalige projecten op het stroomstation worden aangesloten. Duidelijk is al wel dat Venray de doelstelling om in 2030 CO2 neutraal te zijn, niet zal halen. Dat wordt doorgeschoven naar 2050. Deelname aan het grootschalige Energielandschap Wells Meer in de gemeente Bergen zal voor Venray positief uitpakken. Zo kan ook duurzame energieopwekking op eigen conto worden bijgeschreven.

In de nieuw op te stellen kode moeten de cijfers worden aangepast. Maar dat zal geen sinecure zijn. Er bestaat onzekerheid over de toekenning van energiesubsidies in de toekomst. Er zitten veel projecten in de pijplijn, maar welke halen uiteindelijk de eindstreep? Een idee is om naar voorbeeld van Venlo op initiatief van inwoners kleinere zonneparken bij dorpskernen te bouwen, mits sprake is van honderd procent participatie en de wens vanuit de dorpskern komt.


De aangepaste KODE Venray wordt dinsdag 15 februari aan de gemeenteraad voorgelegd.