Afbeelding
Foto: Rob Fritsen

Museum zoekt meer informatie over Vierlingsbeekse klok

Asten | Museum Klok & Peel in Asten is op zoek naar meer informatie over een Vierlingsbeekse klok die sinds 1969 deel uitmaakt van zijn collectie. De zogeheten luidklok komt uit het klooster Elzendaal van de toenmalige Karmelietessen in Boxmeer.


“Op de klok staat de naam Hendrick Celen in Vierlingsbeek”, meldt museumconservator Rainer Schütte van Klok & Peel. “Ook de naampatroon Laurentius verwijst naar Vierlingsbeek. Omdat de klok gegoten is voor de echte oprichting van het Karmelietessenklooster in 1672, lijkt het mogelijk dat de klok oorspronkelijk een andere bestemming had. Petrus Michelin was de gieter en een luidklok is een klok die geluid wordt, dus heen en weer beweegt. Klokken van Petrus Michelin kennen wij klokken uit de periode tussen 1665 en 1688. Verder weten wij niets van deze klok. Ik ken de archieven van zowel de voormalige gemeente als de parochie Vierlingsbeek niet goed, vandaar dat ik bij De Oude Schoenendoos heb gevraagd naar die Hendrick Celen en zijn rol in die periode in Vierlingsbeek.”

Bestuurslid Jan Hendriks van De Oude Schoenendoos bevestigt het verzoek van Schütte. “Van Hendrick Celen is bekend dat hij in die periode leefde in Groeningen. Ik heb daarover een tweetal akten over grondtransacties gevonden, kennelijk was hij boer. Van Hendrick is verder bekend dat getrouwd was met Catharina Cuypers. Samen hebben ze drie kinderen, die zijn geboren en gedoopt: Guiluilma, Arnoldus en Joana. Maar waarom hij die klok aan het klooster schonk, weet ik nog niet, die informatie zal moeilijk te vinden zijn. Maar zeker is dat zo’n klok toen kostbaar was. Als hij de klok schonk aan het Elzendaal-klooster, dan zou het te maken kunnen hebben met een non. Ik heb weleens geprobeerd namen van die nonnen te krijgen, maar dat is mislukt. In de kerkboeken wordt zijn naam overigens als Henricus geschreven.”

Mensen die (nog) meer informatie over de klok hebben, wordt verzocht contact op te nemen met museum Klok & Peel in Asten via info@museumklokenpeel.nl.

Foto: Rob Fritsen.